Σήμα κινδύνου για επιθετικές βλέψεις της Κίνας

Σήμα κινδύνου για επιθετικές βλέψεις της Κίνας

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Εισβολή στην Ταϊβάν ενδέχεται να πραγματοποιήσει η Κίνα μέσα στα επόμενα έξι χρόνια, καθώς το Πεκίνο ενισχύει τις προσπάθειές του για στρατιωτική κυριαρχία στην Ασία, σύμφωνα με τον Αμερικανό επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης Ασίας – Ειρηνικού, ναύαρχο Φίλιπ Ντέιβιντσον.

«Εκτιμώ ότι η απειλή κατά της Ταϊβάν θα εκδηλωθεί μέσα σε αυτή τη δεκαετία και συγκεκριμένα μέσα στα επόμενα έξι χρόνια», είπε ο ναύαρχος Ντέιβιντσον κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του ενώπιον της επιτροπής Αμυνας της Γερουσίας. Ο ναύαρχος επεσήμανε ότι η ενίσχυση των κινεζικών ενόπλων δυνάμεων στην περιοχή περιορίζει τις αμυντικές ικανότητες των ΗΠΑ και την αποτρεπτική ισχύ του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού. «Η υποχώρηση της ισχύος μας μπορεί να πείσει την Κίνα για μονομερή ανατροπή του status quo, πριν ακόμη οι στρατιωτικές μας δυνάμεις είναι ικανές να οργανώσουν αξιόμαχη άμυνα. Δεν μπορώ να αντιληφθώ τον λόγο πολλών αμυντικών πρωτοβουλιών της Κίνας, εκτός και εάν αποτελούν μέρος επιθετικής στρατηγικής», είπε ο ναύαρχος Ντέιβιντσον.

Το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα θεωρεί ότι η Ταϊβάν δεν είναι ανεξάρτητο κράτος, αλλά αποσχισθείσα επαρχία της Κίνας, η οποία πρέπει να προσαρτηθεί, έστω και με βίαια μέσα. Η ηγεσία της νησιωτικής χώρας και η πλειοψηφία του πληθυσμού απορρίπτουν την επανένωση της νήσου με την Κίνα, ενώ η ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών έχει οξυνθεί μετά τη διακοπή κάθε διπλωματικής επαφής μεταξύ τους, ύστερα από την εκλογή της σημερινής προέδρου της Ταϊβάν, Τσάι Ινγκ Ουέν το 2016.

Η ένταση κορυφώθηκε τα τελευταία χρόνια, μετά την πώληση προηγμένων αμερικανικών οπλικών συστημάτων στην Ταϊβάν, τον τελευταίο χρόνο της προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ και ενώ ο πρώην ένοικος του Λευκού Οίκου είχε εμπλακεί σε διένεξη με το Πεκίνο γύρω από ζητήματα εμπορικών σχέσεων και εθνικής ασφάλειας. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή