Ανθούν οι λέσχες βιβλίων στην εποχή του κορωνοϊού

Ανθούν οι λέσχες βιβλίων στην εποχή του κορωνοϊού

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενισχύονται οι λέσχες βιβλίων στο Διαδίκτυο, με επικεφαλής ενίοτε ηθοποιούς και μοντέλα. Χαρακτηριστική περίπτωση η κόρη της Σίντι Κρόφορντ, Κάια Γκέρμπερ, η οποία ξεκίνησε τη διαδικτυακή της λέσχη βιβλίου στην αρχή της πανδημίας, την άνοιξη του 2020, συζητώντας το βιβλίο «Κανονικοί άνθρωποι» της Σάλι Ρούνεϊ, με την ηθοποιό Ντέζι Εντγκαρ-Τζόουνς στο Instagram TV.

Τα βίντεό της έχουν συγκεντρώσει εκατοντάδες χιλιάδες προβολές. Η Γκέρμπερ έχει ενταχθεί σε ένα ολοένα αναπτυσσόμενο οικοσύστημα από ομάδες βιβλίων, «bookstagrammers», «BookTokkers» και πόντκαστ που δεν υπήρχαν την προηγούμενη δεκαετία.

«Τα τελευταία 10 χρόνια θυμόμαστε πόσο σημαντικό είναι όχι μόνο να διαβάζουμε υπέροχα βιβλία, αλλά να μιλάμε και για αυτά», δήλωσε η Λίζα Λούκας, εκδότρια των Pantheon και Schocken Books. «Είναι σαφές πως σε έναν ψηφιακό κόσμο όλοι διαβάζουμε περίπου τα ίδια βιβλία».

Νέοι influencers

Μια γενιά μετά το Oprah’s Book Club της Οπρα Γουίνφρεϊ, το οποίο άλλαξε τη βιομηχανία των εκδόσεων, η Γκέρμπερ είναι μία από τους πολλούς νέους influencers που χρησιμοποιούν το Instagram για να προωθήσουν τη λογοτεχνία. Το μοντέλο και ηθοποιός Εμιλι Ρατακόφσκι μοιράζεται προτάσεις βιβλίων στο Instagram και σε συνεντεύξεις της.

Η τραγουδίστρια Amerie φιλοξενεί ένα μηνιαίο κλαμπ στο YouTube και στο Instagram, ενώ η τραγουδίστρια Φλόρενς Ουέλτς και το fan club της διαχειρίζονται την ομάδα «Between Two Books» από το 2012. Η ηθοποιός Εμα Ρόμπερτς ξεκίνησε τη λέσχη βιβλίων «Belletrist» στο Instagram με τη φίλη της Κάρα Πράις τον Μάρτιο του 2017. «Οι συζητήσεις για βιβλία προσθέτουν περισσότερη ουσία στις διαδικτυακές μας αλληλεπιδράσεις», δήλωσε η Ρόμπερτς.

Η τάση αυτή όμως έχει γνωρίσει ιδιαίτερη ακμή στην εποχή του κορωνοϊού. Πριν από την πανδημία, ηθοποιοί και μοντέλα δημοσιοποιούσαν τις αποδράσεις τους σε πολυτελή ξενοδοχεία ή τροπικές παραλίες. 

Τώρα πολλοί δημοσιεύουν λογοτεχνία που μας βοηθάει να ξεφύγουμε από την πραγματικότητα και πολλά ενδιαφέροντα αναγνώσματα για να επικοινωνήσουν με τους θαυμαστές τους.

Οι πωλήσεις βιβλίων αυξήθηκαν κατά 8,2% κατά τη διάρκεια της πανδημίας στις ΗΠΑ, το μεγαλύτερο ποσοστό από το 2010.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή