Εμβόλιο AstraZeneca: «Σήμα» από ΕΜΑ να συνεχιστούν οι εμβολιασμοί

Εμβόλιο AstraZeneca: «Σήμα» από ΕΜΑ να συνεχιστούν οι εμβολιασμοί

3' 31" χρόνος ανάγνωσης

Τη συνέχιση των εμβολιασμών με το εμβόλιο της AstraZeneca εισηγείται ο ευρωπαϊκός οργανισμός φαρμάκων (ΕΜΑ) ενόσω θα συνεχίζεται η διερεύνηση των περιστατικών που οδήγησαν οκτώ ευρωπαϊκές χώρες να αναστείλουν, προληπτικά, τη χορήγηση του συγκεκριμένου σκευάσματος.

Στην ανακοίνωση του ΕΜΑ αναφέρεται:

«Δεν υπάρχει επί του παρόντος καμία ένδειξη ότι ο εμβολιασμός προκάλεσε τα συγκεκριμένα συμπτώματα, τα οποία δεν περιλαμβάνονται στη λίστα των παρενεργειών του εμβολίου. Η θέση της Επιτροπής Επιτήρησης και Αξιολόγησης Κινδύνου του ΕΜΑ είναι ότι τα πλεονεκτήματα του εμβολίου εξακολουθούν να υπερτερούν των κινδύνων και το εμβόλιο μπορεί να συνεχίσει να χορηγείται ενόσω η διερεύνηση θρομβοεμβολικών περιστατικών συνεχίζεται. Η Επιτροπή συνεχίζει να εξετάζει όλα τα θρομβοεμβολικά περιστατικά και άλλες καταστάσεις σχετιζόμενες με θρομβώσεις. Ο αριθμός των θρομβοεμβολικών περιστατικών σε εμβολιασμένους ανθρώπους δεν είναι μεγαλύτερος από αυτόν που απαντάται στον γενικό πληθυσμό. Στις 10 Μαρτίου του 2021, είχαν αναφερθεί 30 περιπτώσεις θρομβοεμβολής σε περίπου 5 εκατομμύρια εμβολιασμένους με το σκεύασμα της AstraZeneca στη ευρωζώνη».

Αναλόγως καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις έδωσε και ο αντίστοιχος βρετανικός οργανισμός (δείτε εδώ αναλυτικά).

Επιπλέον, οι αρμόδιες αρχές σε Γαλλία, Ισπανία και Γερμανία ανακοίνωσαν ότι συνεχίζουν κανονικά τους εμβολιασμούς, με το Βερολίνο μάλιστα να κάνει λόγο για «υπεραντίδραση» όσον αφορά στην απόφαση της Κοπεγχάγης.  

«Η Δανία αντέδρασε υπερβολικά αναστέλλοντας προσωρινά τη χορήγηση του εμβολίου της εταιρείας AstraΖeneca λόγω φερομένων ως παρενεργειών», ανέφερε ο αρμόδιος για θέματα Υγείας του συγκυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Καρλ Λάουτερμπαχ. 

«Έχουμε μεγάλη εμπειρία με την AstraZeneca στην Αγγλία όπου και δεν υπήρξαν σοβαρές επιπλοκές. Κατά την άποψή μου η Δανία αντέδρασε υπερβολικά», είπε ο (πρώην) καθηγητής επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου της Κολωνίας σε συνέντευξή του η οποία θα δημοσιευτεί ολόκληρη στα αυριανά φύλλα των εφημερίδων.

«Σε καμία περίπτωση δεν θα σταματούσα τον εμβολιασμό με το εμβόλιο της εταιρείας AstraΖeneca στη Γερμανία.

Η συχνότητα της θρόμβωσης που παρατηρήθηκε τώρα στη Δανία αντιστοιχεί ακριβώς στη συχνότητα της θρόμβωσης σε άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί. Η συσχέτιση είναι πολύ απίθανη», πρόσθεσε ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός.

Τέλος, τόνισε ότι «αυτές οι μεμονωμένες περιπτώσεις δεν αποτελούν λόγο αμφιβολίας για την ασφάλεια του εμβολίου της Astrazeneca».

Γαλλία: Κανένας λόγος αναστολής της χρήσης του εμβολίου

Από την πλευρά του, ο υπουργός Υγείας της Γαλλίας Ολιβιέ Βεράν δήλωσε σήμερα ότι οι γαλλικές υγειονομικές αρχές δεν βλέπουν κανέναν λόγο για να αναστείλουν τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca κατά της COVID-19.

Όπως εξήγησε ο Βεράν, η ρυθμιστική αρχή φαρμάκων της Γαλλίας, σε συμφωνία με εκείνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συνέστησε πως δεν υπάρχει κανένας λόγος να ανασταλεί η χρήση του εμβολίου της AstraZeneca.

«Τα οφέλη του εμβολίου της AstraZeneca κρίνονται υψηλότερα από τους κινδύνους σε αυτό το στάδιο», επισήμανε ο Βεράν, κατά τη διάρκεια της εβδομαδιαίας ενημέρωσης της κυβέρνησης σχετικά με τον νέο κορωνοϊό.

Ο Γάλλος υπουργός Υγείας σημείωσε ότι οι έρευνες συνεχίζονται στη Γαλλία και στο εξωτερικό, ενώ προσέθεσε πως η Βρετανία, η οποία έχει εμβολιάσει εκατομμύρια ανθρώπους με το εμβόλιο της AstraZeneca, συστήνει τη συνέχιση των εμβολιασμών με αυτό και δεν έχει αναφέρει ευρείας κλίμακας κινδύνους που να σχετίζονται με το εμβόλιο.

Ο Βεράν, ο οποίος είναι νευρολόγος, είπε επίσης ότι για περίπου 5 εκατομμύρια Ευρωπαίους που εμβολιάστηκαν με το εμβόλιο της AstraZeneca, μονάχα περίπου 30 άνθρωποι εμφάνισαν προβλήματα πήξης του αίματος, ένας αριθμός που συμβαδίζει με τον αριθμό των κρουσμάτων που κάποιος θα ανέμενε για 5 εκατομμύρια ανθρώπους οι οποίοι δεν είχαν εμβολιαστεί.

«Εξετάζουμε συστηματικά κάθε περιστατικό που δηλώνεται με ανεπιθύμητες, σοβαρές, παρενέργειες… κάθε περιστατικό αναλύεται για αιτιώδη συνάφεια με τον εμβολιασμό, κάτι που μέχρι στιγμής δεν έχει επισήμως ταυτοποιηθεί», υπογράμμισε ο Βεράν.

«Εάν η κατάσταση εξελιχθεί, εμείς θα λάβουμε αποφάσεις, όμως σε αυτό το στάδιο, δεν υπάρχει λόγος να αναστείλουμε τον εμβολιασμό».

Οι υγειονομικές αρχές της Δανίας, της Νορβηγίας και της Ισλανδίας ανακοίνωσαν σήμερα ότι αναστέλλουν τη χρήση του εμβολίου κατά της Covid-19 της εταιρείας AstraZeneca, μετά τις πληροφορίες σχετικά με τον σχηματισμό θρόμβων αίματος σε ανθρώπους που είχαν εμβολιαστεί.

Τέλος, η Ισπανία δεν έχει καταγράψει περιστατικά σχηματισμού θρόμβων που να σχετίζονται με το εμβόλιο της AstraZeneca κατά της Covid-19 μέχρι στιγμής και θα συνεχίσει την χορήγηση του εμβολίου, ανακοίνωσε η υπουργός Υγείας Καρολίνα Νταρίας.

Η υπουργός δήλωσε ότι ενημερώθηκε για περιστατικά σχηματισμού θρόμβων μεταξύ ατόμων που εμβολιάσθηκαν πρόσφατα στην Αυστρία, αλλά πρόσθεσε ότι «μέχρι στιγμής, δεν έχει αποδειχθεί συσχέτιση ανάμεσα στο εμβόλιο και τα περιστατικά εμφάνισης θρόμβων» και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA ) αξιολογεί την κατάσταση.