Ημέρα μνήμης θυμάτων τρομοκρατίας στη Γαλλία

Ημέρα μνήμης θυμάτων τρομοκρατίας στη Γαλλία

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Την εθνική ημέρα μνήμης για τα θύματα της τρομοκρατίας τίμησε χθες ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και η σύζυγός του, Μπριζίτ, που παρέστησαν σε εκδήλωση στο Μέγαρο των Αναπήρων Πολέμου. Ο πρόεδρος Μακρόν κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο θυμάτων, ενώ η χειρουργός Κλοέ Μπερτολούς διάβασε απόσπασμα βιβλίου του δημοσιογράφου Φιλίπ Λανσόν, τον οποίο χειρούργησε μετά το βαρύ τραυματισμό του από τα πυρά των προσκείμενων στην Αλ Κάιντα Υεμένης αδελφών Κουασί στα γραφεία του περιοδικού «Σαρλί Εμπντό» στις 7 Ιανουαρίου 2015. Ο πρόεδρος μετέβη αμέσως μετά μπροστά στο κτίριο της εθνοσυνέλευσης, όπου έχουν αναρτηθεί εικόνες που αποτύπωσαν φωτογράφοι την ημέρα των επιθέσεων στο κέντρο του Παρισιού στις 13 Νοεμβρίου 2015.

Χθες το απόγευμα, το ζεύγος Μακρόν μετέβη στο τυπογραφείο του Μισέλ Καταλανό έξω από το Παρίσι, όπου είχαν καταφύγει οι αδελφοί Κουασί δύο ημέρες αργότερα, για να πέσουν νεκροί από τα πυρά της αστυνομίας. Η 11η Μαρτίου επελέγη ως ημέρα μνήμης προς τιμήν των θυμάτων της βομβιστικής επίθεσης στον σταθμό μετρό Ατότσα της Μαδρίτης το 2004.

Ο Γάλλος πρόεδρος προσκάλεσε στην τελετή μνήμης τον απόστρατο αλεξιπτωτιστή Λοΐκ Λιμπέρ, ο οποίος έμεινε ανάπηρος από τα πυρά του τρομοκράτη Μοχάμεντ Μερά. Ο γεννημένος στη Γουαδελούπη Λιμπέρ και δύο συνάδελφοί του αλεξιπτωτιστές, που σκοτώθηκαν ακαριαία, δέχθηκαν τα πυρά του Μερά στις 15 Μαρτίου 2012 έξω από το στρατόπεδο της Ομπάν στη νότια Γαλλία. Ο 27χρονος Λιμπέρ επέζησε, αν και τραυματίσθηκε στη σπονδυλική στήλη και πάσχει σήμερα από τετραπληγία. 

Από τον Ιανουάριο του 2015 μέχρι σήμερα, 260 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τρομοκράτες στη Γαλλία, με τις πιο πολύνεκρες επιθέσεις να είναι αυτή της 13ης Νοεμβρίου 2015, όταν 130 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο Παρίσι από μέλη οργάνωσης εμπνευσμένης από το Ισλαμικό Κράτος και η επίθεση με φορτηγό στην παραλιακή λεωφόρο της Νίκαιας στις 14 Ιουλίου 2016 με 86 νεκρούς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή