Novavax: Στο 96% η αποτελεσματικότητα του εμβολίου

Novavax: Στο 96% η αποτελεσματικότητα του εμβολίου

1' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το εμβόλιο κατά της Covid-19 που παρασκεύασε η φαρμακευτική Novavax είναι 96% αποτελεσματικό στην αποτροπή μολύνσεων από το αρχικό στέλεχος του νέου κορωνοϊού σε κλινική δοκιμή τελικού σταδίου που διεξήχθη στο Ηνωμένο Βασίλειο, ανακοίνωσε η εταιρεία.

Το εμβόλιο είναι επίσης σχεδόν 86% αποτελεσματικό στην προστασία έναντι της πιο μεταδοτικής παραλλαγής του ιού που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στο Ηνωμένο Βασίλειο και τώρα είναι κυρίαρχο στην χώρα.

Διαβάστε επίσης: Μειώνει τις παραδόσεις εμβολίων στην Ε.Ε. η AstraZeneca

Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου φτάνει μόλις το περίπου 55% σε χωριστή, μικρότερης κλίμακας κλινική δοκιμή στην Νότια Αφρική, όπου οι εθελοντές εκτέθηκαν κυρίως σε μια άλλη νεότερη, πιο μεταδοτική παραλλαγή του νέου κορωνοϊού που κυκλοφορεί ευρέως εκεί και εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο.

Και στις δύο δοκιμές, το εμβόλιο ήταν 100% αποτελεσματικό στην πρόληψη σοβαρών ασθενειών και θανάτων.

Διαβάστε ακόμη: Διακοπή χρήσης του εμβολίου της AstraZeneca σε Δανία και Νορβηγία

Τα αποτελέσματα από την τελική ανάλυση της βρετανικής κλινικής δοκιμής ευθυγραμμίστηκαν σε μεγάλο βαθμό με τα προσωρινά δεδομένα που δόθηκαν τον Ιανουάριο στη δημοσιότητα, τα οποία έδειξαν επίσης ότι το εμβόλιο της Novavax ήταν 96% αποτελεσματικό έναντι του αρχικού στελέχους του νέου κορωνοϊού και περίπου 86% αποτελεσματικό έναντι της βρετανικής παραλλαγής.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή