Η Βουλγαρία σταματά το εμβόλιο της AstraZeneca, Γερμανία και Γαλλία συνεχίζουν
ΕΜΒΟΛΙΟ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ

Η Βουλγαρία σταματά το εμβόλιο της AstraZeneca, Γερμανία και Γαλλία συνεχίζουν

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ ανακοίνωσε την Παρασκευή την αναστολή των εμβολιασμών στη χώρα του με το εμβόλιο κατά της Covid-19 των AstraZeneca/Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

«Δίδω εντολή για αναστολή των εμβολιασμών με το AstraZeneca έως ότου ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) διαλύσει κάθε αμφιβολία όσον αφορά την ασφάλειά του», αναφέρει ο Μπορίσοφ σε ανακοίνωση που εκδόθηκε, ζητώντας «γραπτή» δήλωση από την ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή.

Η Βουλγαρία ακολουθεί τη Δανία, τη Νορβηγία και την Ισλανδία, οι οποίες ανέστειλαν προσωρινά τη διάθεση του εμβολίου αυτού εν μέσω αναφορών για εμφάνιση θρόμβων αίματος σε κάποιους που είχαν εμβολιαστεί με αυτό.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων υποστήριξε την Πέμπτη τη χρήση του εμβολίου αυτού, σημειώνοντας ότι τα οφέλη του ξεπερνούν τους κινδύνους και ότι μπορεί να συνεχιστεί η χορήγησή του.

Η AstraZeneca ανακοίνωσε επίσης την Πέμπτη ότι δεν είχε βρει κανένα στοιχείο για αυξημένο κίνδυνο πνευμονικής εμβολής ή εμφάνισης θρόμβων στο αίμα στα δεδομένα ασφαλείας σε περισσότερα από 10 εκατομμύρια αρχεία, ακόμη και κατά την εξέταση υποομάδων με βάση την ηλικία, το φύλο, την παρτίδα του εμβολίου ή τη χώρα χρήσης.

Την Παρασκευή η Γερμανία ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει την χορήγηση του εμβολίου των AstraZeneca/Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και η Γαλλία ότι το εμβόλιο αυτό έχει δείξει μεγάλη αποτελεσματικότητα.

Γενς Σπαν και Ρόμπερτ Κοχ: Ασφαλές το εμβόλιο 

Ειδικότερα, ο Γερμανός υπουργός Υγείας της Γερμανίας Γενς Σπαν και ο επικεφαλής του Ινστιτούτου «Ρόμπερτ Κοχ» Λόταρ Βίλερ θεωρούν ασφαλές το εμβόλιο και εκφράζουν την απογοήτευσή τους για την απόφαση άλλων ευρωπαϊκών χωρών να αναστείλουν τη χορήγησή του.

«Ό,τι γνωρίζουμε ως τώρα υποδεικνύει ότι τα οφέλη από το εμβόλιο είναι μεγαλύτερα από τους κινδύνους, ακόμη και έπειτα από όλα τα περιστατικά που έχουν αναφερθεί», δήλωσε ο κ. Σπαν, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι όλα τα ζητήματα που προκύπτουν λαμβάνονται πολύ σοβαρά υπ’ όψιν και εξετάζονται από το Ινστιτούτο «Πάουλ Έρλιχ».

«Λυπάμαι για το γεγονός ότι κάποιες χώρες της Ε.Ε. διέκοψαν την χορήγησή του. Θεωρώ σημαντικό να βρεθεί η σωστή ισορροπία και το ζήτημα είναι να διαπιστωθεί εάν υπάρχει αιτιακή σχέση μεταξύ του εμβολίου και των παρενεργειών», πρόσθεσε ο Γερμανός υπουργός Υγείας.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Βίλερ τόνισε ότι στη Γερμανία η χρήση του συγκεκριμένου εμβολίου αποφασίστηκε αφότου οι αρμόδιες αρχές είχαν ελέγξει όλα τα στοιχεία, ενώ διευκρίνισε ότι «δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι πρόκειται για στατιστικά μεγάλη διασύνδεση» των προβλημάτων με το εμβόλιο. «Πρέπει να γνωρίζετε ότι στην Γερμανία πεθαίνουν κάθε χρόνο κατά μέσο όρο 900.000 άνθρωποι. Ο θάνατος είναι κομμάτι της ζωής και, όταν εμβολιάζουμε ηλικιωμένους, είναι φυσικά σαφές ότι υπάρχει μια χρονική σύνδεση μεταξύ του εμβολιασμού και ενδεχόμενου θανάτου ενός ηλικιωμένου. Αυτό είναι καθαρή στατιστική. Είναι ωστόσο σημαντικό να παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις», πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή