Συνεχείς «παρεμβολές» στο εμβολιαστικό πρόγραμμα της AstraZeneca

Συνεχείς «παρεμβολές» στο εμβολιαστικό πρόγραμμα της AstraZeneca

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Συνεχίζεται η ροή των αρνητικών ειδήσεων σχετικά με τη διαθεσιμότητα του εμβολίου της AstraZeneca στην Ε.Ε. Σύμφωνα με έγγραφο που διέρρευσε στο Reuters, η εταιρεία δεν θα πετύχει ούτε τον σημαντικά μειωμένο στόχο των 40 εκατομμυρίων δόσεων ως το τέλος Μαρτίου. Αντ’ αυτού θα παραδώσει μόλις 30,1 εκατομμύρια δόσεις – λιγότερες από τον αριθμό ο οποίος είχε προκαλέσει την ανοιχτή σύγκρουση με την Κομισιόν στα τέλη Ιανουαρίου (31 εκατομμύρια). Τον Απρίλιο προβλέπεται να παραδώσει 20 εκατομμύρια δόσεις, σύμφωνα με το ίδιο έγγραφο, ενώ δεν υπάρχουν αριθμοί για τον Μάιο και τον Ιούνιο. Κοινοτική πηγή δήλωσε στην «Κ» στις αρχές της εβδομάδας ότι η Ε.Ε. δεν προσδοκά περισσότερες από 70 εκατομμύρια δόσεις στο β’ τρίμηνο από την εταιρεία, έναντι αρχικών δεσμεύσεων για 180 εκατομμύρια δόσεις.

Διαβάστε επίσης: Μειώνει τις παραδόσεις εμβολίων στην Ε.Ε. η AstraZeneca

Αίσθηση, εν τω μεταξύ, προκαλεί ρεπορτάζ των New York Times ότι 30 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca μαζεύουν σκόνη στο εργοστάσιο όπου παρασκευάστηκαν στο Οχάιο των ΗΠΑ. Η εταιρεία ζήτησε από την αμερικανική κυβέρνηση άδεια να τα εξάγει στην Ε.Ε. και έλαβε αρνητική απάντηση, σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα. Η Emergent BioSolutions, υπεργολάβος της AstraZeneca, έχει επίσης παράγει αρκετή δραστική ουσία στη μονάδα της στη Βαλτιμόρη για δεκάδες εκατομμύρια επιπλέον δόσεις.

Το εμβόλιο της AstraZeneca δεν έχει εγκριθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες και η εταιρεία δεν έχει καταθέσει καν αίτηση ακόμα, καθώς αναμένει τα τελικά αποτελέσματα των αμερικανικών κλινικών δοκιμών. Η διοίκηση Μπάιντεν, εν τω μεταξύ, έχει ανακοινώσει ότι ως το τέλος Μαΐου, ανεξαρτήτως της AstraZeneca, θα έχει εξασφαλίσει επαρκείς προμήθειες για τον εμβολιασμό όλων των ενήλικων Αμερικανών.   

Διαβάστε ακόμη: Διακοπή χρήσης του εμβολίου της AstraZeneca σε Δανία και Νορβηγία

Σημειώνεται επίσης ότι μέσα στον Μάρτιο η Johnson&Johnson προμήθευσε στην αμερικανική αγορά 3,9 εκατομμύρια δόσεις που είχαν παρασκευαστεί στην Ολλανδία. Δεν είναι σαφές πότε έγινε η εξαγωγή των δόσεων αυτών στις ΗΠΑ – αλλά η Κομισιόν ισχυρίζεται ότι προηγήθηκε της θεσμοθέτησης του μηχανισμού διαφάνειας για τις εξαγωγές στις 30 Ιανουαρίου. Παρότι το εμβόλιό της εγκρίθηκε για χρήση στην Ε.Ε. χθες, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι οι πρώτες δόσεις δεν θα παραδοθούν στα κράτη-μέλη πριν το δεύτερο μισό του Απριλίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή