Βρετανία: Η πολύκροτη συνέντευξη «βύθισε» τη δημοτικότητα Χάρι, Μέγκαν

Βρετανία: Η πολύκροτη συνέντευξη «βύθισε» τη δημοτικότητα Χάρι, Μέγκαν

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η δημοτικότητα του πρίγκιπα Χάρι και της συζύγου του Μέγκαν Μαρκλ σημείωσε «βουτιά» στη Βρετανία και ποτέ πριν δεν ήταν σε χαμηλότερα επίπεδα, ύστερα από τη συνέντευξή τους στην Αμερικανίδα παρουσιάστρια Όπρα Γουίνφρι, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε σήμερα Παρασκευή.

Κατά τη συνέντευξη που μεταδόθηκε την περασμένη Κυριακή, η Μέγκαν δήλωσε ότι οι εκκλήσεις της για βοήθεια, ενώ είχε τάσεις αυτοκτονίας, αγνοήθηκαν και ένα μέλος της οικογένειας, που δεν έχει κατονομαστεί, ρώτησε πόσο σκουρόχρωμος μπορεί να είναι ο γιος του ζεύγους, ο Άρτσι.

Στο μεταξύ, ο Χάρι, εγγονός της βασίλισσας Ελισάβετ, παραπονέθηκε μάλιστα για την αντίδραση της οικογένειάς του στην απόφασή τους να αποχωρήσουν από τα επίσημα καθήκοντά τους.

Η εκ βαθέων συνέντευξη βύθισε τη μοναρχία στη χειρότερη κρίση της αυτόν τον αιώνα και, σύμφωνα με δημοσκόπηση του YouGov, έπληξε και τη φήμη του ζεύγους.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση το 48% των 1.664 ερωτηθέντων είχε αρνητική στάση απέναντι στον Χάρι και 45% θετική –η πρώτη φορά που το ποσοστό των αρνητικών απαντήσεων ξεπερνά αυτό των θετικών– ενώ καταγράφεται μείωση κατά 15 μονάδες βάσης σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα. Στο μεταξύ, μόνο 3 στους 10 ανθρώπους είχαν θετική άποψη για τη Μέγκαν, ενώ το 58% είχε αρνητική γνώμη.

Όπως και με άλλες δημοσκοπήσεις που διενεργήθηκαν μετά τη συνέντευξη, υπάρχει ένας διαχωρισμός μεταξύ των γενεών, με την πλειονότητα των ανθρώπων ηλικίας 18 έως 24 να συμπαθούν τον Χάρι και τη Μέγκαν και εκείνους άνω των 65 ετών να τρέφουν σε συντριπτικό ποσοστό αρνητικά αισθήματα για το ζεύγος.

Το μοναδικό άλλο μέλος της οικογένειας που είδε να μειώνεται η δημοφιλία του ήταν ο πατέρας του Χάρι και διάδοχος του θρόνου, πρίγκιπας Κάρολος.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση το 42% των ερωτηθέντων είχε πλέον αρνητική άποψη για εκείνον συγκριτικά με το 49% που είχε θετική γνώμη.

Σε ό,τι αφορά τη 94χρονη βασίλισσα, το 80% των ερωτηθέντων τη συμπαθούν, ενώ ο μεγαλύτερος αδελφός του Χάρι, ο Γουίλιαμ, και η σύζυγός του Κέιτ ήταν δημοφιλείς για τα δύο τρίτα των συμμετεχόντων.

Ξεχωριστή δημοσκόπηση, που διενεργήθηκε εν μέρει και πριν από τη μετάδοση της συνέντευξης της Βρετανία, έδειξε ότι η στήριξη στη μοναρχία συνολικά παραμένει εν πολλοίς αμετάβλητη, με το 63% των ερωτηθέντων να στηρίζει τον θεσμό και το 25% να επιθυμεί εκλεγμένο αρχηγό κράτους.

Ωστόσο υπάρχουν κάποια ανησυχητικά στοιχεία για τη βασιλική οικογένεια. Στη νεότερη ηλικιακή ομάδα των συμμετεχόντων, το ποσοστό όσων τάσσονται υπέρ ενός εκλεγμένου αρχηγού κράτους ήταν υψηλότερο απ’ ό,τι υπέρ της μοναρχίας –ποσοστό 42% έναντι 37% για τη μοναρχία – αν και το YouGov ανέφερε ότι η διαφορά είναι εντός του περιθωρίου του στατιστικού λάθους.

Με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ – ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή