Ισπανία: Έχει ήδη χρησιμοποιηθεί η «ύποπτη» παρτίδα εμβολίων της AstraZeneca

Ισπανία: Έχει ήδη χρησιμοποιηθεί η «ύποπτη» παρτίδα εμβολίων της AstraZeneca

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι υπηρεσίες υγείας της Ισπανίας έχουν ήδη χορηγήσει το σύνολο των δόσεων από μια παρτίδα του εμβολίου της AstraZeneca κατά της Covid, που ορισμένες χώρες υποψιάζονται ότι μπορεί να προκαλεί σοβαρές παρενέργειες, δήλωσε σήμερα Παρασκευή η υπουργός Υγείας Καρολίνα Νταρίας.

Ορισμένες χώρες ανέστειλαν τη χορήγηση δόσεων της AstraZeneca χθες, Πέμπτη, έπειτα από πληροφορίες για τον σχηματισμό θρόμβων σε ορισμένους ανθρώπους είχαν εμβολιαστεί.

«Αυτή η παρτίδα προμηθεύθηκε και διανεμήθηκε ήδη», δήλωσε η Νταρίας σήμερα στον ισπανικό ραδιοφωνικό σταθμό RNE.

Ανέφερε επίσης ότι το ισπανικό σύστημα παρακολούθησης μετά τον εμβολιασμό εντόπισε μόνο ελαφρές παρενέργειες όπως πονοκέφαλοι, ζαλάδες και εντερικά προβλήματα.

Συνδικάτο αστυνομικών δήλωσε σήμερα ότι η συγκεκριμένη παρτίδα χρησιμοποιήθηκε κυρίως για τον εμβολιασμό αστυνομικών και ζήτησε από το υπουργείο Υγείας να παρακολουθεί στενά την υγεία των αστυνομικών οι οποίοι έλαβαν το εμβόλιο.

Νωρίτερα η Αυστρία σταμάτησε τη χρήση μιας παρτίδας δόσεων της AstraZeneca ενόσω διεξάγεται έρευνα για έναν θάνατο από θρόμβο και μια περίπτωση πνευμονικής εμβολής.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων υποστήριξε το φάρμακο και είπε πως τα οφέλη υπερτερούν των κινδύνων.

Εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δήλωσε πως συμβουλευτική επιτροπή ειδικών του Οργανισμού εξετάζει το εμβόλιο της AstraZeneca μετά την αναστολή της χορήγησής του σε κάποιες χώρες, αλλά δεν υπάρχει λόγος να μην χρησιμοποιείται.

Η Νταρίας δήλωσε πως η Ισπανία θα περιμένει να λάβει περαιτέρω καθοδήγηση από τον EMA προτού κάνει οποιοδήποτε βήμα κατά της χρήσης του εμβολίου και επέμεινε πως ο αριθμός των περιπτώσεων που παρουσίασαν θρόμβους μεταξύ των εμβολιασθέντων δεν είναι υψηλότερος απ΄ ό,τι στον γενικό πληθυσμό.

Υγειονομικός αξιωματούχος της περιφέρειας της Ανδαλουσίας δήλωσε την Πέμπτη πως ανέστειλε τη χορήγηση περίπου 1.200 εμβολίων από την παρτίδα έως ότου λάβει περισσότερες πληροφορίες, σύμφωνα με την εφημερίδα Diario de Cordoba.

Με πληροφορίες από Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή