Αιγυπτιακές πηγές: Καμία συνάντηση με την Τουρκία στον ορίζοντα

Αιγυπτιακές πηγές: Καμία συνάντηση με την Τουρκία στον ορίζοντα

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε διάψευση των πληροφοριών περί προετοιμασίας συναντήσεων με εκπροσώπους της Τουρκίας, προχωρούν διπλωματικές πηγές της Αιγύπτου.

Όπως δήλωσε στο ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS υψηλόβαθμη διπλωματική πηγή του Καΐρου, δεν υπάρχουν στο τραπέζι ούτε οι όποιες συναντήσεις ούτε πιθανή προετοιμασία που να αποσκοπεί στην επανεκκίνηση των σχέσεων μεταξύ Αιγύπτου και Τουρκίας.

«Καμία επαφή ή προετοιμασία συναντήσεων με την Τουρκία- άμεσες ή έμμεσες δεν πραγματοποιούνται» δήλωσε η υψηλόβαθμη διπλωματική πηγή, τονίζοντας ότι οι οποιεσδήποτε δηλώσεις της Τουρκίας πρέπει να επιβεβαιώνονται με πραγματικές ενέργειες. «Δεν είναι η πρώτη φορά που η Άγκυρα προβαίνει σε δηλώσεις για επανεκκίνηση των επαφών με το Κάϊρο. Όμως αυτές συνιστούν απλώς απόπειρες να βγει από την πολιτική απομόνωση στην περιοχή. Ο ιδεολογικός χαρακτήρας της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας, η οποία μιλάει για την κληρονομία των Οθωμανών στην Λιβύη, για το δόγμα της “Γαλάζιας Πατρίδας” (οι διεκδικήσεις της Άγκυρας σε χωρικά ύδατα στο Αιγαίο, στη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα) και το γεγονός ότι δεν κρύβουν τις φιλοδοξίες τους, προκαλεί ανησυχία», δήλωσε η υψηλόβαθμη διπλωματική πηγή στο Κάιρο.

Διαβάστε ακόμη: Ακάρ: «Παρενοχλεί» η Ελλάδα, θετική η προσέγγιση με Αίγυπτο

Επίσης, όπως δήλωσε στο TASS μια ακόμη πηγή του υπουργείου Εξωτερικών της Αιγύπτου, «για το Κάιρο έχουν σημασία τα πραγματικά βήματα, και όχι απλώς τα λόγια εκ μέρους της Άγκυρας, και η Τουρκία πρέπει να αποδείξει τις καλές προθέσεις της και να σταματήσει να παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις της Αιγύπτου και τότε ενδεχομένως, η στάση της Αιγύπτου να αλλάξει».

«Στην παρούσα χρονική στιγμή δεν υπάρχει αναγκαιότητα να βγάζουμε βιαστικά συμπεράσματα», δήλωσε η εν λόγω πηγή.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου ισχυρίστηκε ότι η Τουρκία και η Αίγυπτος έχουν ξεκινήσει τις επαφές σε διπλωματικό επίπεδο, οι οποίες είχαν διακοπεί το 2013.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ, TASS

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή