Μία βάση της CIA στους αμμόλοφους της Σαχάρας

Μία βάση της CIA στους αμμόλοφους της Σαχάρας

Θα φιλοξενεί βομβαρδιστικά drones

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις πτήσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών συνεχίζει η CIA από μικρή, αλλά διαρκώς επεκτεινόμενη αεροπορική βάση, παρά την προσωρινή παύση πτήσεων επανδρωμένων με βόμβες drones από την κυβέρνηση Μπάιντεν, η οποία εξετάζει την υιοθέτηση νέων κανόνων εμπλοκής για τέτοιες επιχειρήσεις. Μέχρι στιγμής, η βάση αυτή στον Νίγηρα της δυτικής Αφρικής, που κατασκευάστηκε πριν από τρία χρόνια, δεν έχει αξιοποιηθεί για επιχειρήσεις βομβαρδισμού, παρά μόνο για αναγνωριστικές πτήσεις.

Δημιουργήθηκε για την παρακολούθηση της νοτιοδυτικής Λιβύης, παραδοσιακού προπυργίου της Αλ Κάιντα και του Ισλαμικού Κράτους. Η επέκταση της βάσης δείχνει, όμως, ότι η CIA σχεδιάζει να την αξιοποιήσει για επιχειρήσεις βομβαρδισμού με βαρέα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, εφόσον η κυβέρνηση Μπάιντεν δώσει το πράσινο φως για την έναρξή τους. Δορυφορικές εικόνες της αεροπορικής βάσης του Ντιρκού στον Νίγηρα δείχνουν την επέκταση των κτιριακών εγκαταστάσεων και του διαδρόμου απογείωσης, στον οποίο βρίσκεται drone MQ-9 Reaper ικανό να μεταφέρει πυραύλους Hellfire.

Σύμφωνα με τους νέους κανόνες της Ουάσιγκτον, όμως, ο στρατός και η CIA οφείλουν να εξασφαλίζουν την άδεια του Λευκού Οίκου πριν από κάθε βομβαρδισμό τρομοκρατικού στόχου σε χώρες όπου δεν υπάρχουν χερσαία αμερικανικά στρατιωτικά τμήματα, όπως η Σομαλία, η Υεμένη και η Λιβύη. Η κυβέρνηση Τραμπ επέτρεπε σε Πεντάγωνο και CIA να κρίνουν και να αποφασίζουν εάν μία τέτοια επιχείρηση ήταν αναγκαία. Ο Λευκός Οίκος του Μπάιντεν αντιμετωπίζει νέες συνθήκες στην περιοχή του Σαχέλ στη ΒΔ Αφρική. Ο ενισχυόμενος τρομοκρατικός κίνδυνος απειλεί πλέον όλη την περιοχή από τη Σενεγάλη μέχρι και το Σουδάν, ενώ το Ισλαμικό Κράτος στη Λιβύη επιδιώκει να στρατολογήσει νέους άνδρες από κάθε χώρα της δυτικής Αφρικής, συμπεριλαμβανομένων του Τσαντ και της Σενεγάλης. Ακόμη και κράτη χωρίς ισλαμική παρουσία αρχίζουν να νιώθουν την απειλή, όπως η Ακτή Ελεφαντοστού, το Μπενίν, το Τόγκο και η Γκάνα.

Η αφρικανική διοίκηση του Πενταγώνου διαθέτει και αυτή δύο βάσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών στον Νίγηρα, κάνοντας ορισμένους αναλυτές να απορούν γιατί οι ΗΠΑ χρειάζονται δύο βάσεις του στρατού και μία της CIA στην ίδια περιοχή. Η Γαλλία, από τη μεριά της, διαθέτει αντιτρομοκρατική δύναμη 5.100 ανδρών στα κράτη του Σαχέλ, ενώ το γαλλικό επιτελείο έχει πραγματοποιήσει επιχειρήσεις βομβαρδισμού με drones εναντίον ισλαμιστών σε Νίγηρα, Μπουρκίνα Φάσο και Μάλι. Σε πρόσφατη έκθεσή του, ωστόσο, το ινστιτούτο International Crisis Group εκτιμά πως η χρήση στρατιωτικής ισχύος από τη Γαλλία και τις ΗΠΑ αποδείχθηκε αντιπαραγωγική. «Το Παρίσι και οι σύμμαχοί του πρέπει να δώσουν προτεραιότητα στη χρηστή διακυβέρνηση, στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των πληθυσμών και στην αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ κοινοτήτων, παράγοντες τους οποίους εκμεταλλεύονται οι ισλαμιστές», αναφέρει η έκθεση του ινστιτούτου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή