Κομισιόν: Κατανομή εμβολίων βάσει αναλογίας πληθυσμού η πιο δίκαιη λύση

Κομισιόν: Κατανομή εμβολίων βάσει αναλογίας πληθυσμού η πιο δίκαιη λύση

Τι απαντά η Κομισιόν μετά την επιστολή πέντε χωρών

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Επιτροπή συμφωνεί με τις πρόσφατες δηλώσεις πολλών κρατών-μελών ότι η πιο δίκαιη λύση για την κατανομή δόσεων εμβολίων βασίζεται σε αναλογία του πληθυσμού κάθε κράτους-μέλους, ανέφερε η Κομισιόν σε ανακοίνωσή της, στην οποία σημειώνει ότι «τα κράτη-μέλη αποφάσισαν να απομακρυνθούν από την πρόταση της Επιτροπής προσθέτοντας μια ευελιξία που επιτρέπει τη συμφωνία για διαφορετική κατανομή των δόσεων, λαμβάνοντας υπόψη την επιδημιολογική κατάσταση και τις ανάγκες εμβολιασμού κάθε χώρας».

Παράλληλα, αναφέρεται ότι «εναπόκειται στα κράτη-μέλη να βρουν συμφωνία εάν επιθυμούν να επιστρέψουν στην αναλογική βάση».

Είχε προηγηθεί κοινή επιστολή πέντε χωρών (Αυστρία, Σλοβενία, Τσεχία, Λετονία και Βουλγαρία) στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, και στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν.

Οι ηγέτες των πέντε αυτών χωρών ζητούν τη διεξαγωγή συνόδου κορυφής, εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά τους για την κατανομή των εμβολίων στα κράτη – μέλη της Ε.Ε.

Την Παρασκευή, ο καγκελάριος της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς, κατήγγειλε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για δυσανάλογο διαμοιρασμό των διαθέσιμων δόσεων στις χώρες της Ε.Ε., ενώ έχει συμφωνηθεί από τους ηγέτες των κρατών-μελών να δίδονται δόσεις αντίστοιχες με τον πληθυσμό κάθε κράτους.

Η ανακοίνωση της Κομισιόν:

«Η κατανομή δόσεων εμβολίων στο πλαίσιο των Προκαθορισμένων Συμφωνιών Αγοράς ακολούθησε μια διαφανή διαδικασία.

Η Επιτροπή συμφωνεί με τις πρόσφατες δηλώσεις πολλών κρατών-μελών ότι η πιο δίκαιη λύση για την κατανομή δόσεων εμβολίων βασίζεται σε αναλογία του πληθυσμού κάθε κράτους-μέλους. Αυτή είναι η λύση που πρότεινε η Επιτροπή για όλες τις συμφωνίες προκαταβολικών αγορών. Είναι μια δίκαιη λύση, καθώς ο ιός προσβάλλει εξίσου παντού, σε όλα τα μέρη της ΕΕ.

Τα κράτη-μέλη αποφάσισαν να απομακρυνθούν από την πρόταση της Επιτροπής προσθέτοντας μια ευελιξία που επιτρέπει τη συμφωνία για διαφορετική κατανομή των δόσεων, λαμβάνοντας υπόψη την επιδημιολογική κατάσταση και τις ανάγκες εμβολιασμού κάθε χώρας. Σύμφωνα με αυτό το σύστημα, εάν ένα κράτος-μέλος αποφασίσει να μην παραλάβει την αναλογική κατανομή του, οι δόσεις αναδιανέμονται μεταξύ των άλλων ενδιαφερόμενων κρατών μελών.

Τα κράτη-μέλη έχουν χρησιμοποιήσει αυτό το σύστημα για να τροποποιήσουν την αναλογική κατανομή που πρότεινε η Επιτροπή με βάση και τις 6 προσυμφωνίες αγοράς. Εναπόκειται στα κράτη μέλη να βρουν συμφωνία εάν επιθυμούν να επιστρέψουν στην αναλογική βάση».

AstraZeneca: Νέες καθυστερήσεις στις παραδόσεις εμβολίων στην Ε.Ε.

Στο μεταξύ, η φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca ανακοίνωσε το Σάββατο ότι θα υπάρξουν νέες καθυστερήσεις στις παραδόσεις του εμβολίου της κατά της Covid στην Ε.Ε., κάνοντας λόγο για περιορισμούς στις εξαγωγές.

Λόγω προβλημάτων παραγωγής, η εταιρεία αποφάσισε να χρησιμοποιήσει εργοστάσια παραγωγής εκτός Ε.Ε. προκειμένου να μπορέσει να παραδώσει τα εμβόλιά της στις 27 χώρες μέλη της Ένωσης, όμως «δυστυχώς περιορισμοί στις εξαγωγές θα μειώσουν τις παραδόσεις το πρώτο τρίμηνο» του έτους και «πιθανόν» και το δεύτερο τρίμηνο, επεσήμανε εκπρόσωπος της AstraZeneca.

Η παραπάνω ανακοίνωση έρχεται στο πλαίσιο μιας σειράς αρνητικών ειδήσεων σχετικά με τη διαθεσιμότητα του εν λόγω εμβολίου.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή