Ιταλία: Ο Ενρίκο Λέτα νέος επικεφαλής της κεντροαριστεράς

Ιταλία: Ο Ενρίκο Λέτα νέος επικεφαλής της κεντροαριστεράς

1' 15" χρόνος ανάγνωσης

Ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα εξελέγη επικεφαλής του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος στην Ιταλία.

Αντικαθιστά τον παραιτηθέντα Νικόλα Τζινγκατρέτι, ο οποίος παραμένει περιφερειάρχης του Λατίου, της ευρύτερης περιοχής της Ρώμης.

Ο Λέτα εξελέγη από την γενική συνέλευση των Δημοκρατικών, σχεδόν παμψηφεί: με 860 ψήφους υπέρ, 2 κατά και 4 αποχές.

«Δεν θα μπορούσα να μην αναφερθώ στους 100.000 νεκρούς της πανδημίας και στο μισό εκατομμύριο Ιταλών που έχασε την δουλειά του. Με την επίγνωση αυτή θα αναζητήσουμε τις καλύτερες δυνατές λύσεις για το μέλλον», τόνισε ο νέος γραμματέας της ιταλικής κεντροαριστεράς.

Παράλληλα, τόνισε ότι πρέπει να γίνει πράξη -και μέσα στο κόμμα του- η ισότητα φύλου, ενώ προανήγγειλε ότι θα δώσει μάχη για την παροχή δικαιώματος ψήφου στους δεκαεξάρηδες, όπως και για τον νόμο που θα επιτρέπει στα παιδιά των μεταναστών να αποκτούν πιο εύκολα την ιταλική υπηκοότητα.

Τα τελευταία επτά χρόνια, ο Ενρίκο Λέτα, 54 ετών, είχε επικεντρωθεί στην πανεπιστημιακή διδασκαλία στο Παρίσι. Μετά την παραίτηση του Τζινγκαρέτι, μεγάλο μέρος των στελεχών των Δημοκρατικών του ζήτησε να επιστρέψει στην Ιταλία και να αναλάβει την ηγεσία του κόμματος, που την τελευταία περίοδο αντιμετωπίζει σειρά προβλημάτων. Τα προβλήματα αυτά αφορούν τόσο την πτώση στις δημοσκοπήσεις, όσο και την συνολική στρατηγική της ιταλικής κεντροαριστεράς.

Η «γραμμή Λέτα» αναμένεται να εκφραστεί με πλήρη στήριξη της κυβέρνησης του Μάριο Ντράγκι -σε στενότατη συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τους υπόλοιπους ευρωπαϊκούς θεσμούς- αλλά και με την ενίσχυση της αυτονομίας του Δημοκρατικού Κόμματος, πέρα από τις όποιες εκλογικές συμμαχίες με το κίνημα Πέντε Αστέρων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ