ΗΠΑ: «Βραχυκύκλωμα» στο πρόγραμμα των εμβολιασμών

ΗΠΑ: «Βραχυκύκλωμα» στο πρόγραμμα των εμβολιασμών

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προσκόμματα στο πρόγραμμα εμβολιασμών αντιμετωπίζουν πολλές τοπικές υπηρεσίες υγείας σε όλες τις ΗΠΑ εξαιτίας δυσλειτουργιών στο λογισμικό των ραντεβού. Στο Ρίτσμοντ της Βιρτζίνια, εφαρμογή ραντεβού εμβολιασμών, η οποία έστελνε ηλεκτρονικά τα στοιχεία του ραντεβού εμβολιασμών ηλικιωμένων, δημιουργούσε άθελά της αντίγραφα, τα οποία κατέληγαν σε λογαριασμούς Facebook άλλων πολιτών, οδηγώντας σε διπλά ραντεβού. Ορισμένοι κάτοικοι της πρωτεύουσας της Βιρτζίνια απείλησαν το υγειονομικό προσωπικό κέντρων εμβολιασμού, όταν δεν κατάφεραν να εμβολιασθούν εξαιτίας «διπλοκρατήσεων».

Οι περίπλοκες εφαρμογές ηλεκτρονικών υπολογιστών αποδείχθηκαν συχνά προβληματικές για επιχειρήσεις και κρατικές υπηρεσίες. Η ιστοσελίδα υγειονομικής περίθαλψης της κυβέρνησης Ομπάμα «κατέρρευσε» τις πρώτες ημέρες λειτουργίας της. Τα προβλήματα των ιστοσελίδων εμβολιασμού, όμως, απειλούν την ομαλή εξέλιξη του κρίσιμου προγράμματος, που βασίζεται στην ταχύτητα παράδοσης του εμβολίου. Την Πέμπτη, ο πρόεδρος Μπάιντεν δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα στείλει ομάδες τεχνικών, οι οποίες θα βοηθήσουν τις πολιτειακές αρχές στη βελτίωση της λειτουργίας των σελίδων ραντεβού, ενώ την 1η Μαΐου η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα εγκαινιάσει ιστοσελίδα με στόχο τον εντοπισμό του πλησιέστερου κέντρου εμβολιασμού.

Στην Καλιφόρνια, σφάλματα στο λογισμικό των ραντεβού επέτρεψαν σε άτομα που δεν βρίσκονταν σε λίστες προτεραιότητας να εμβολιασθούν εκτός σειράς. Οι κάτοικοι της Μασαχουσέτης εκφράζουν, από την πλευρά τους, παράπονα για τις συχνές διακοπές λειτουργίας της σελίδας των ραντεβού.

Η εταιρεία PrepMod, κατασκευάστρια τέτοιου λογισμικού, αντιμετωπίζει τώρα αγωγές στην αστική δικαιοσύνη από 28 πολιτείες και δήμους. Οι εταιρείες Salesforce και Microsoft, που δημιούργησαν δικό τους λογισμικό, αντιμετωπίζουν και αυτές έντονες επικρίσεις για τις δυσλειτουργίες που αυτό παρουσιάζει. Ειδικοί εκτιμούν ότι το υπάρχον λογισμικό αντιμετώπισε σειρά προβλημάτων και προκλήσεων. Σε κάποιες περιπτώσεις, οι σχεδιαστές των εφαρμογών αναγκάσθηκαν να εμφανίσουν αποτελέσματα σε λίγες εβδομάδες, αντί των ετών που θα απαιτούσε κανονικά η δημιουργία τόσο περίπλοκου λογισμικού. Την ίδια ώρα, οι διαφορετικές απαιτήσεις κάθε δήμου και πολιτείας επιβάρυναν σημαντικά τον κώδικα των εφαρμογών, καθιστώντας τες ασταθείς.

«Δημιουργούμε και δοκιμάζουμε ταυτόχρονα συστήματα διαχείρισης δεδομένων, ενώ εκατομμύρια άνθρωποι πιέζουν για να εμβολιασθούν», λέει η Κλερ Χανάν, επικεφαλής του επιμελητηρίου υγειονομικών υπηρεσιών των ΗΠΑ. Η Microsoft, από τη μεριά της έκανε την αυτοκριτική της, για να παραδεχθεί ότι το λογισμικό που είχε προμηθεύσει στην πολιτεία του Νιου Τζέρσεϊ για την καταγραφή ραντεβού εμβολιασμού και τον εντοπισμό εμβολιαστικών κέντρων δεν ήταν ικανοποιητικό.

Τα προβλήματα της εταιρείας PreMod οδήγησαν σε καθυστερήσεις παροχής εμβολίων στις πολιτείες της Ουάσιγκτον στις ΒΔ ΗΠΑ και στην Πενσιλβάνια. Οταν η σελίδα των ραντεβού «κατέρρευσε» στη Μασαχουσέτη για πολλές ώρες, η εταιρεία ζήτησε επίσημα συγγνώμη από τους πολίτες και τις τοπικές αρχές. Ο Αντριου Θερό, ειδικός λογισμικού, εκφράζει την έκπληξή του για το εύρος των προβλημάτων στη Μασαχουσέτη. Ενα πρόβλημα, το οποίο επεσήμανε αφορά την αδυναμία της εφαρμογής να αποθηκεύει προσωρινά τα στοιχεία του πολίτη, ο οποίος προσπαθεί να κλείσει ραντεβού, με αποτέλεσμα την ακύρωση όλης της διαδικασίας κάθε φορά που η σελίδα «έπεφτε».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή