Βρετανία: Αεροπορικά καύσιμα από ανακυκλωμένα απορρίμματα

Βρετανία: Αεροπορικά καύσιμα από ανακυκλωμένα απορρίμματα

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στροφή στην παραγωγή αεροπορικών καυσίμων από ανακυκλωμένα υλικά, κατά προτίμηση οικιακά απορρίμματα, κάνει η βρετανική κυβέρνηση, σύμφωνα με δημοσίευμα των Τάιμς του Λονδίνου την Τρίτη.

Υπουργοί της κυβέρνησης σχεδιάζουν, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, «μια νέα εποχή πτήσεων χωρίς ενοχές», με την προκήρυξη διαγωνισμού την Τρίτη για προτάσεις παραγωγής αεροπορικών καυσίμων χαμηλής ατμοσφαιρικής ρύπανσης, προερχόμενα από απορρίμματα.

Οι εταιρίες που θα συμμετάσχουν στον συγκεκριμένο διαγωνισμό θα μπορούν να λάβουν τμήμα από το συνολικό κονδύλι 15 εκατ. στερλινών (17,4 εκατ. ευρώ) για την ανάπτυξη «πρωτοποριακών μονάδων παραγωγής» καυσίμων για αεροσκάφη προερχόμενα από οικιακά απορρίμματα, ξύλα και ροκανίδια, αλλά και ηλεκτρικά στοιχεία, και βιομηχανικά αέρια και απορρίμματα.

Τη σχετική πρωτοβουλία έχει προτείνει από καιρό μια ομάδα πίεσης με την ονομασία Jet Zero Council, που σκοπό έχει την παραγωγή και χρήση από την αεροπορική βιομηχανία καυσίμων εν πολλοίς αβλαβών για το περιβάλλον. Στην ομάδα αυτή συμμετέχουν τόσο εταιρίες της αγοράς (αεροπορικές εταιρίες, αεροδρόμια, εταιρίες ανακύκλωσης κλπ.), όσο και υπουργοί και κυβερνητικές υπηρεσίες.

Τώρα το υπουργείο Μεταφορών του Λονδίνου δηλώνει ότι τα καύσιμα για τα οποία προκηρύσσει τον διαγωνισμό πρόκειται να μειώσουν τις εκπομπές επικίνδυνων για το περιβάλλον αερίων περισσότερο από 70%, σε σύγκριση με τα συμβατικά αεροπορικά καύσιμα που χρησιμοποιούνται σήμερα, ενώ η ανάπτυξη του εναλλακτικού καυσίμου εκτιμάται από την κυβέρνηση ότι μπορεί να δημιουργήσει έως και 11.500 θέσεις εργασίας.

Ο Βρετανός υπουργός Μεταφορών Γκραντ Σαπς πρόκειται εντός της Τρίτης να δώσει πληροφορίες σχετικά με τον διαγωνισμό στο Jet Zero Council, που με τη σειρά του θα δημιουργήσει υποεπιτροπές για την προώθηση του σχεδίου στους επιμέρους τομείς.

Πηγή: The Times

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή