Υπόθεση «Σάρα Έβεραρντ»: Οργή στη Βρετανία για τη βία κατά των γυναικών

Υπόθεση «Σάρα Έβεραρντ»: Οργή στη Βρετανία για τη βία κατά των γυναικών

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η εξαφάνιση και ο θάνατος της 33χρονης Βρετανίδας Σάρα Έβεραρντ, μιας υπαλλήλου μάρκετινγκ από το νότιο Λονδίνο, και η σύλληψη ενός αστυνομικού που κατηγορείται για τον φόνο της έχει ξεσηκώσει τον κόσμο στη Βρετανία αναφορικά με τη βία κατά των γυναικών.

Η λαϊκή αντίδραση για το τραγικό περιστατικό προκάλεσε την έκφραση οδύνης από τον πρωθυπουργό της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, και την πρώτη υπουργό της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον, ενώ ο πρώτος υπουργός της Ουαλίας Μαρκ Ντρέικφορντ είπε ότι ο κόσμος πρέπει «να ανάψει φωτιά για αλλαγή». Γιατί όμως έχει τόση σημασία ο φόνος της 33χρονης Βρετανίδας;

Η Έβεραρντ εξαφανίστηκε στις 3 Μαρτίου ενώ βάδιζε το βράδυ σε πάρκο στο Μπρίξτον, στο νότιο Λονδίνο, με την αστυνομία να ζητεί πληροφορίες για την εξαφάνισή της. Έξι μέρες αργότερα συνελήφθη ένας αστυνομικός, ο 48χρονος Γουέιν Κούζενς ως ύποπτος απαγωγής, καθώς και μια γυναίκα ως πιθανή συνεργός.

Την περασμένη Παρασκευή επιβεβαιώθηκε ότι υπολείμματα πτώματος που βρέθηκαν δύο μέρες νωρίτερα σε δασική περιοχή του Κεντ ανήκαν στην άτυχη Έβεραρντ, με τον αστυνομικό να κατηγορείται πλέον και για φόνο, προκαλώντας σοκ και οργή στη βρετανική κοινωνία και το αστυνομικό σώμα, όπως δήλωσε και η επίτροπος της μητροπολιτικής αστυνομίας, Κρεσίντα Ντικ.

Καθώς εξελισσόταν η υπόθεση στη Βρετανία, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προέκυψε καταιγισμός εξομολογήσεων, αποκαλύψεων και εμπειριών από γυναίκες που έχουν δεινοπαθήσει περπατώντας απλώς στους δρόμους των βρετανικών πόλεων, με παρενοχλήσεις, επιθέσεις, βιασμούς κλπ.

Το Σάββατο εκατοντάδες άνθρωποι, κυρίως γυναίκες, συγκεντρώθηκαν στο Κλάπαμ του Λονδίνου και έκαναν ολονυκτία με φακούς κινητών και λαμπάδες, παρά την απαγόρευση εκ μέρους της αστυνομίας λόγω κορωνοϊού. Μεταξύ των πλακάτ που έφεραν στη διαμαρτυρία αυτή έγραφαν: «Απλώς πήγαινε σπίτι της» και «Είμαστε το 97%» με αναφορά στο ποσοστό των γυναικών που δηλώνουν πλέον ότι έχουν πέσει θύμα παρενόχλησης.

Η ολονυκτία διαλύθηκε βιαίως από την αστυνομία, με έντονες διαμαρτυρίες για βία που ο εκλεγμένος από την αντιπολίτευση Δήμαρχος Λονδίνου Σαντίκ Καν χαρακτήρισε «απαράδεκτη» ζητώντας και εξηγήσεις από τη Σκότλαντ Γιαρντ.

Η υπουργός Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ δήλωσε από την πλευρά της ότι τα βίντεο από την αστυνομική δράση προκαλούν ανησυχία και ζήτησε κι εκείνη πλήρη αναφορά από τη Σκότλαντ Γιαρντ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή