Σε αναμονή του ΕΜΑ η Ευρώπη – Στο μικροσκόπιο τα ύποπτα περιστατικά

Σε αναμονή του ΕΜΑ η Ευρώπη – Στο μικροσκόπιο τα ύποπτα περιστατικά

3' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο μικροσκόπιο των ειδικών επιστημόνων μπαίνουν πλέον ένα προς ένα τα -37 μέχρι στιγμής- περιστατικά θρομβώσεων προκειμένου να διαλευκανθεί εάν υπάρχει αιτιακή συσχέτιση αυτών και του εμβολίου της AstraZeneca. 

O Eυρωπαϊκός οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) εξετάζει τις αναφορές για 30 περιστατικά ασυνήθιστων αιματολογικών διαταραχών επί συνόλου 5 εκατομμυρίων εμβολιασθέντων με το συγκεκριμένο σκεύασμα στην Ε.Ε, όπου συνολικά έχουν χορηγηθεί 45 εκατομμύρια δόσεις όλων των εμβολίων.

Ο ΕΜΑ πρόκειται να ανακοινώσει το τελικό του πόρισμα την Πέμπτη όμως η επικεφαλής του, Εμερ Κουκ δήλωσε ήδη από σήμερα ότι δεν βλέπει λόγο ο Οργανισμός να αλλάξει τη σύστασή του για το εμβόλιο της AstraZeneca.

«Τα πλεονεκτήματα εξακολουθούν να είναι περισσότερα των κινδύνων, όμως πρόκειται για μία σοβαρή ανησυχία και απαιτεί λεπτομερή επιστημονική αξιολόγηση», δήλωσε. 

Τόσο ο ΠΟΥ όσο και ο ΕΜΑ συντάσσονται γενικώς με την βρετανοσουηδική AstraZeneca λέγοντας ότι δεν υπάρχει αποδεδειγμένη σύνδεση εμβολίου και των ύποπτων περιστατικών.

Υπάρχουν όμως ορισμένοι ειδικοί που λένε ότι τα επεισόδια θρομβώσεων, αιμορραγίας και θρομβοκυτοπενίας σε νεότερους ανθρώπους φαίνεται να υποδεικνύουν μία αιτιακή συσχέτιση με το εμβόλιο της AstraZeneca.

«Ίσως οι κίνδυνοι από τα εμβόλια να είναι μεγαλύτεροι για συγκεκριμένες ομάδες ασθενών, όπως οι νεαρές γυναίκες», δήλωσε ο Karl Lauterbach, επιδημιολόγος και εκπρόσωπος σε θέματα υγείας των γερμανών σοσιαλδημοκρατών.

Aλλοι επιδημιολόγοι επισημαίνουν ότι ανάλογες περιπτώσεις δεν έχουν εντοπιστεί στη Βρετανία που ξεκίνησε νωρίτερα τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca και έχει ήδη προχωρήσει 10 εκατομμύρια χορηγήσεις δόσεων.

«Μία πολύ πιθανή εξήγηση είναι ότι τουλάχιστον μερικές από τις θρομβοεμβολικές διαταραχές είναι αποτέλεσμα της COVID-19 αυτής καθ’ εαυτής παρά του εμβολίου», δηλώνει ο Stephen Evans, καθηγητής φαρμακοεπιδημιολογίας στο London School of Hygiene and Tropical Medicine.

«Υπάρχουν δημοσιευμένα έγγραφα που καθιστούν σαφές ότι αυτά τα προβλήματα συμβαίνουν ξεκάθαρα στην COVID-19 και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι όλα τα εμβόλια που είναι σε χρήση προστατεύουν από την ασθένεια. Επομένως η ισορροπία μεταξύ κινδύνου και οφέλους για το εμβόλιο της AstraZeneca παραμένει ξεκάθαρα υπέρ του οφέλους», προσθέτει.

Ολες οι κυβερνήσεις που έχουν αναστείλει μέχρι στιγμής το εμβόλιο της AstraZeneca κάνουν λόγο για «προληπτική κίνηση», ενώ οι περιπτώσεις των εμβολιασθέντων που εμφάνισαν τις θρομβώσεις μπαίνουν στο μικροσκόπιο. 

Στη Γερμανία από τα 1,6 εκατομμύρια ανθρώπους στους οποίους χορηγήθηκε το εμβόλιο, επτά ασθένησαν με μία πολύ σπάνια εγκεφαλική θρόμβωση, εκ των οποίων οι τρεις απεβίωσαν. 

Σε μία λεπτομερή ανάλυση των ευρημάτων η εποπτεύουσα εμβολιαστική αρχή, το Ινστιτούτο Paul Ehrlic, ανακοίνωσε ότι οι έξι από τις περιπτώσεις, ήταν νέες ή μέσης ηλικίας γυναίκες, αριθμός σημαντικά υψηλότερος στατιστικά από το αναμενόμενο. 

Αναμένουν τον ΕΜΑ Ιταλία και Γαλλία

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι είχε το απόγευμα της Τρίτης τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, με αντικείμενο την αναστολή της χορήγησης του εμβολίου AstraZeneca κατά του κορονοϊού, σε σειρά ευρωπαϊκών χωρών.

Οι δυο ηγέτες υπογράμμισαν ότι στην Ιταλία και στην Γαλλία η αναστολή αυτή θα διαρκέσει μέχρι μεθαύριο, 18 του μηνός, όταν ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) θα ανακοινώσει τα συμπεράσματα των ερευνών και εξακριβώσεών του. Παράλληλα, όπως αναφέρουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, ο Μάριο Ντράγκι και ο Εμανουέλ Μακρόν θεωρούν ενθαρρυντικές τις σημερινές διαβεβαιώσεις, οι οποίες δόθηκαν κατά την συνέντευξη Τύπου της εκτελεστικής διευθύντριας του ΕΜΑ, Έμερ Κουκ.

Σύμφωνα με ότι διαρρέει, η ιταλική κυβέρνηση είναι έτοιμη, σε περίπτωση θετικής απόφασης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, να στηρίξει την συνέχιση της εκστρατείας εμβολιασμού και με νέα καμπάνια πληροφόρησης των πολιτών.

Υπολογίζεται ότι αν οι εμβολιασμοί ξαναρχίσουν κανονικά, στην Ιταλία οι καθυστερήσεις των ημερών αυτών, θα μπορέσουν να αναπληρωθούν μέσα σε περίπου δυο εβδομάδες.

Αναστολή αποφάσισε και η Λιθουανία

Ακολουθώντας το παράδειγμα άλλων ευρωπαϊκών χωρών, η Λιθουανία ανέστειλε σήμερα τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca, μέχρι να εξεταστεί το θέμα από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ).

Ο υπουργός Υγείας Αρούνας Ντούλκις ανακοίνωσε ότι το εμβόλιο αυτό δεν θα χρησιμοποιείται στη χώρα «για προληπτικούς λόγους» μέχρι να ανακοινωθούν τα οριστικά συμπεράσματα του ΕΜΑ για την ασφάλειά του.

Ο Ντούλκις είπε ότι ο ίδιος προσωπικά «εμπιστεύεται» το εμβόλιο της AstraZeneca και είναι έτοιμος να εμβολιαστεί, αλλά η προσωρινή αναστολή ήταν «η πιο ασφαλής λύση» για να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος.

Η υπηρεσία ελέγχου των φαρμάκων της Λιθουανίας, μιας χώρας 2,8 εκατομμυρίων κατοίκων, έκανε γνωστό ότι τρεις άνθρωποι εμφάνισαν θρόμβους μετά τον εμβολιασμό τους. Ωστόσο τίποτα δεν αποδεικνύει ότι τους προκάλεσε το εμβόλιο της AstraZeneca.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή