Ασφυκτική πίεση στο Λονδίνο για έρευνα του κυβερνητικού χειρισμού της πανδημίας
ΜΕΓΑΛΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ

Ασφυκτική πίεση στο Λονδίνο για έρευνα του κυβερνητικού χειρισμού της πανδημίας

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η λαϊκή πίεση για διερεύνηση του αμφιλεγόμενου χειρισμού της εξάπλωσης του κορωνοϊού στη Βρετανία από την κυβέρνηση Μπόρις Τζόνσον υποχρεώνει το Λονδίνο να αποδεχθεί το σχετικό αίτημα, αν και προσπαθεί να αναβάλει την έναρξη σχετικής ανεξάρτητης έρευνας.

Σε δημοσκόπηση που δημοσιεύει την Τετάρτη η αντιπολιτευόμενη εφημερίδα Guardian, το 47% των ερωτηθέντων τίθεται ανεπιφύλακτα υπέρ της διεξαγωγής μιας ανεξάρτητης έρευνας για τον κυβερνητικό χειρισμό της πανδημίας το 2020, έναντι μόλις 18% όσων συμμετείχαν που είναι κατά μιας τέτοιας έρευνας.

Η έρευνα, που διεξήχθη την περασμένη εβδομάδα, δείχνει ότι η αυξανόμενη πίεση από γιατρούς, νοσοκόμους, επιστήμονες αλλά και συγγενείς θυμάτων προς τον κ. Τζόνσον για διεξαγωγή έρευνας έχει ευρύτατη λαϊκή απήχηση, με το 35% να λέει ότι δεν έχει άποψη σχετικά.

Υπό την πίεση αυτήν η κυβέρνηση υποχρεώθηκε την Τετάρτη να αποδεχθεί την ανάγκη έρευνας, με υπουργό να αφήνει ανοικτό το σχετικό ενδεχόμενο στο μέλλον.

Σε δηλώσεις του στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky News ο υφυπουργός Επιχειρήσεων Κουάζι Κουόρτενγκ είπε ότι έρευνα για τους κυβερνητικούς χειρισμούς θα γίνει, αλλά και ότι «φαντάζει πρόωρο να αρχίσουμε έρευνα την ώρα που η πανδημία παραμένει γύρω μας».

Πληροφορίες στον βρετανικό Τύπο αναφέρουν ότι πλέον ο κ. Τζόνσον έχει μετανιώσει που δεν επέβαλε νωρίτερα λόκνταουν στη Βρετανία τον Μάρτιο του 2020, και θεωρεί ότι παραπλανήθηκε σχετικά με την εξάπλωση του κορωνοϊού από μη επικαιροποιημένες επιστημονικές έρευνες τότε.

Η Βρετανία έχει την υψηλότερη αναλογία νεκρών σε σχέση με τον πληθυσμό της μεταξύ των πολύ ανεπτυγμένων οικονομικά χωρών, με 125.690 θύματα του κορωνοϊού έως και την Τρίτη.

Πηγή: The Guardian, Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή