Η Γαλλία ενισχύει την προστασία των ανηλίκων

Η Γαλλία ενισχύει την προστασία των ανηλίκων

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Ομόφωνα ψήφισε χθες η γαλλική Εθνοσυνέλευση την πρόταση νόμου με στόχο την προστασία των ανηλίκων, η οποία ορίζει τα 15 έτη ως κατώτατη ηλικία συναίνεσης για σεξουαλικές σχέσεις μεταξύ ανηλίκου και ενηλίκου και τα 18 έτη για τις αιμομεικτικές σχέσεις. Κανένα παιδί κάτω των 15 ετών δεν μπορεί έτσι να θεωρείται ότι συναινεί σε ερωτική πράξη με ενήλικο.

Το νομοσχέδιο, που ψηφίστηκε με πρωτοφανή ταχύτητα από τους βουλευτές παρά τις 300 τροπολογίες του, ορίζει στο πρώτο άρθρο του ότι «βιασμός είναι κάθε πράξη σεξουαλικής διείσδυσης, όποια και να είναι η φύση της, από ενήλικο σε ανήλικο κάτω των 15 ετών». Σε χθεσινές δηλώσεις του, ο υπουργός Δικαιοσύνης Ερίκ Ντιπόν-Μορετί ανέφερε ότι το νομοσχέδιο προβλέπει ποινή φυλάκισης 20 ετών για τον βιασμό ανηλίκου.

Η πρόταση νόμου προήλθε από τη Γερουσία, η οποία αναμένεται να δώσει την τελική έγκριση στο νομοσχέδιο μέσα στην άνοιξη. Ολα τα πολιτικά κόμματα έχουν εκδηλώσει την πρόθεσή τους να ψηφίσουν τον νόμο, τον οποίο είχε προαναγγείλει ο πρόεδρος Μακρόν στις αρχές του χρόνου, στον απόηχο σκανδάλων σεξουαλικής κακοποίησης και βιασμών ανηλίκων.

Πληθώρα τέτοιων καταγγελιών ήλθαν στο φως, ιδιαίτερα μετά τη δημοσίευση του βιβλίου της Καμίγ Κουσνέρ με τίτλο «Η Μεγάλη Οικογένεια», στο οποίο η συγγραφέας περιγράφει τον συστηματικό βιασμό του δίδυμου αδελφού της από τον πατριό της, πολιτικό αναλυτή και πανεπιστημιακό, Ολιβιέ Ντιαμέλ.

Το νομοσχέδιο προβλέπει βαρύτατες ποινές, όχι μόνο για τον βιασμό, αλλά και για κάθε μορφή σεξουαλικής πράξης ή παρενόχλησης ανηλίκων. Την ίδια ώρα, ο υπουργός Δικαιοσύνης εξήγησε ότι το κείμενο αποφεύγει να ποινικοποιήσει τις θεμιτές και συναινετικές ερωτικές σχέσεις μεταξύ εφήβων και νέων ενηλίκων. Αρθρο του νομοθετήματος, με τίτλο «Ρωμαίος και Ιουλιέτα», προβλέπει έτσι την άσκηση δίωξης μόνο σε περίπτωση που «η διαφορά ηλικίας μεταξύ του ανηλίκου (κάτω των 15 ετών) και του ενηλίκου δεν ξεπερνά τα πέντε χρόνια». Με την τροπολογία αυτή συμφώνησε και η εισηγήτρια του νομοσχεδίου, Αλεξαντρά Λουί, του κυβερνώντος κόμματος. «Θα ήταν τρελό να ποινικοποιήσουμε τους έρωτες μεταξύ εφήβων. Εξαιρούνται ασφαλώς οι περιπτώσεις βιασμού ή σεξουαλικής επίθεσης», είπε η κ. Λουί. Εντονη υπήρξε η συζήτηση στην Εθνοσυνέλευση για το θέμα αυτό, με τη βουλευτή της Δημοκρατίας σε Κίνηση Φλοράνς Προβαντιέ να επισημαίνει: «Δεν πιστεύω ότι σε ηλικία 13 ετών έχει κανείς την απαραίτητη ωριμότητα για να διαχειρισθεί ερωτικές προτάσεις από μεγαλύτερους σε ηλικία νέους ανθρώπους», σύμφωνα με την εφημερίδα Le Monde. Από τη μεριά του, ο υπουργός χρησιμοποίησε το παρακάτω παράδειγμα: «Δεν θέλω να στείλω στο δικαστήριο νέο παιδί 18 ετών, γιατί είχε συναινετική σχέση με κορίτσι 14 ετών και έξι μηνών».

Η πορνεία ανηλίκων βρίσκεται και αυτή στο στόχαστρο των συντακτών του νομοσχεδίου, με την Εθνοσυνέλευση να ψηφίζει την επιβολή αυστηρότερων ποινών για τους προαγωγούς και όσους πληρώνουν για να έχουν ερωτικές σχέσεις με παιδιά. Αρθρο του νομοσχεδίου ποινικοποιεί επίσης το φαινόμενο του «σεξουαλικού εκβιασμού» (sextortion), στο οποίο ανήλικοι εκβιάζονται για να πραγματοποιήσουν ερωτικές πράξεις στο Ιντερνετ.

Παράλληλα με τη νομική θωράκιση των ανηλίκων απέναντι στη σεξουαλική βία, ο υφυπουργός Νεολαίας Αντριέν Τακέ ανακοίνωσε σειρά μέτρων και πρωτοβουλιών με στόχο τον εντοπισμό θυμάτων σεξουαλικής κακοποίησης στο σχολείο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή