ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Σκληρότερα μέτρα στο Παρίσι και άλλες περιοχές για την ανάσχεση του κορωνοϊού

Γαλλία: Σκληρότερα μέτρα στο Παρίσι και άλλες περιοχές για την ανάσχεση του κορωνοϊού

Η γαλλική κυβέρνηση θα επιβάλει αυστηρότερους περιορισμούς στο Παρίσι και μερικές ακόμη περιοχές, από αυτό το Σαββατοκύριακο, προκειμένου να αντιμετωπίσει την επιταχυνόμενη μετάδοση του κορωνοϊού, δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γκαμπριέλ Ατάλ έπειτα από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Η ανακοίνωση ανοίγει τον δρόμο για νέους περιορισμούς στην ευρύτερη περιοχή του Παρισιού, όπου οι μονάδες εντατικής θεραπείας είναι γεμάτες και τα νοσοκομεία λυγίζουν καθώς καταγράφονται 400 και πλέον μολύνσεις ανά 100.000 κατοίκους.

Ο Γκαμπριέλ Ατάλ είπε πως τα νέα μέτρα για το Παρίσι μπορεί να περιλαμβάνουν κάποια μορφή περιορισμού. Lockdown τα Σαββατοκύριακα έχουν ήδη επιβληθεί, μαζί με τη νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας που ισχύει για όλη τη Γαλλία, σε τμήματα της μεσογειακής Ριβιέρας και σε ορισμένες περιοχές του βορρά.

Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ήλπιζε πως η εκστρατεία εμβολιασμού θα μπορούσε να εμποδίσει ένα νέο πανδημικό κύμα από πιο μεταδοτικά στελέχη του κορονοϊού και θα απέτρεπε τη Γαλλία από το να καταφύγει σε περισσότερα μέτρα που μπορεί να επιβραδύνουν την οικονομία και να εγκλωβίσουν τους πολίτες.

Η προσέγγιση αυτή δοκιμάζεται τώρα. Ο ρυθμός των εμβολιασμών έχει επιβραδυνθεί λόγω των κοπιαστικών διαδικασιών απόκτησης εμβολίων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δυσκολιών στον εφοδιασμό, επιφυλακτικότητας των πολιτών και, πιο πρόσφατα, της αναστολής χρήσης του εμβολίου της AstraZeneca σε περισσότερες από δώδεκα χώρες της ΕΕ περιλαμβανομένης της Γαλλίας.

Ο Μακρόν υπεραμύνθηκε σήμερα της στρατηγικής εμβολιασμού της ΕΕ κατά της COVID-19 και είπε ότι μέσα σε μερικούς μήνες η Ευρώπη θα είναι μία από τις περιοχές που παράγουν τις περισσότερες δόσεις.

«Υπομένουμε τώρα τις πιο σκληρές εβδομάδες. Το ξέρουμε», είπε ο Μακρόν, καλωσορίζοντας τον πρωθυπουργό της Πολωνίας στο Μέγαρο των Ηλυσίων.

Οι νέοι περιορισμοί θα ανακοινωθούν από τον πρωθυπουργό αύριο.

Σύμφωνα με τον Ατάλ, δεν θα περιλαμβάνουν το κλείσιμο σχολείων.