Ομαδική δολοφονία στην Ατλάντα

Ομαδική δολοφονία στην Ατλάντα

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΤΛΑΝΤΑ. «Εθισμένος στο σεξ» δήλωσε στους αστυνομικούς ο 21χρονος δράστης ενός αιματηρού αμόκ κατά κέντρων αισθητικής και μασάζ, που σκόρπισε τον θάνατο σε οκτώ ανθρώπους, ανάμεσά τους επτά γυναίκες ασιατικής καταγωγής. Σύμφωνα με την πρώτη κατάθεσή του η επίθεση είχε στόχο να εξαλείψει τον πειρασμό, καθώς στο παρελθόν «σύχναζε σε τέτοια κέντρα». Ο δράστης ισχυρίστηκε ότι το κίνητρό του δεν ήταν η ασιατική καταγωγή των θυμάτων, αν και οι Αρχές διευκρινίζουν πως είναι πολύ νωρίς να αποκλειστεί ως κίνητρο ο ρατσισμός πέραν του μισογυνισμού.

Ο 21χρονος λευκός Αμερικανός Ρόμπερτ Ααρών Λονγκ άνοιξε πυρ σε τρία διαφορετικά κέντρα αισθητικής και μασάζ έξω από την Ατλάντα των ΗΠΑ. Εισέβαλε το απόγευμα της Τρίτης σε επιχείρηση μασάζ σε προάστιο της πρωτεύουσας της Τζόρτζια, όπου σκότωσε τρεις γυναίκες και έναν άνδρα. Μία ώρα αργότερα, ο Λονγκ εκτέλεσε τέσσερις γυναίκες σε δύο γειτονικά ινστιτούτα μασάζ σε διαφορετικό προάστιο της Ατλάντας, προτού τραπεί σε φυγή. Η αναγνώριση του Λονγκ κατέστη δυνατή χάρη σε εικόνες από κάμερες ασφαλείας καταστημάτων στους τόπους των δολοφονιών. Η αστυνομία εντόπισε το όχημά του δύο ώρες αργότερα, αφού ο Λονγκ είχε διανύσει ήδη 200 και πλέον χιλιόμετρα κατευθυνόμενος νότια. Περιπολικά της πολιτειακής αστυνομίας περικύκλωσαν το αυτοκίνητο του δράστη σε αυτοκινητόδρομο και υποχρέωσαν τον Λονγκ να σταματήσει. Ο δράστης παραδόθηκε αμέσως, χωρίς να προβάλει αντίσταση.

Σε χθεσινές δηλώσεις, η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι, είπε ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν έχει ενημερωθεί για τις «αποτρόπαιες δολοφονίες στην Ατλάντα», έχοντας ζητήσει από το FBI να τον κρατά ενήμερο για την πορεία της έρευνας. Το προξενείο της Νότιας Κορέας στην Ατλάντα ανέφερε ότι τέσσερις γυναίκες, θύματα του Λονγκ, είχαν καταγωγή από την Κορέα. Ο αρχηγός της αστυνομίας της Ατλάντας, Ρόντνεϊ Μπράιαντ, απέφυγε να προβεί σε υποθέσεις για τα κίνητρα του δράστη, υπογραμμίζοντας ότι η έρευνα βρίσκεται ακόμη στο αρχικό της στάδιο.
Την ομαδική δολοφονία στην Ατλάντα σχολίασε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Αντονι Μπλίνκεν, ο οποίος επισκέπτεται την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα. «Θα παλέψουμε για να εγγυηθούμε την ασφάλεια των Αμερικανών κορεατικής καταγωγής», είπε από τη Σεούλ ο Αμερικανός υπουργός.

Η αστυνομία στην Ατλάντα εντόπισε δύο νεκρούς και τρεις ακόμη τραυματίες στο ινστιτούτο μασάζ του Ακτον, ενώ δύο από τους τραυματίες υπέκυψαν στη διαδρομή προς το νοσοκομείο. Πενήντα λεπτά αργότερα, το κέντρο της άμεσης δράσης έλαβε κλήση για απόπειρα ληστείας στην οδό Πίντμον, στη βόρεια Ατλάντα. Αστυνομικοί που έσπευσαν στο σημείο ανακάλυψαν τρεις γυναίκες νεκρές από πυρά όπλου, ενώ μία ακόμη γυναίκα βρέθηκε και αυτή νεκρή σε άλλη επιχείρηση μασάζ και αρωματοθεραπείας στην απέναντι πλευρά του δρόμου.

Οι δολοφονίες αυτές έρχονται να προστεθούν στο διογκούμενο κατάλογο ρατσιστικών επιθέσεων με στόχο ανθρώπους ασιατικής καταγωγής. Ερευνα της οργάνωσης Stop AAPI Hate έδειξε ότι πάνω από 3.800 περιστατικά αντιασιατικού μίσους έχουν αναφερθεί στις Αρχές τους τελευταίους έντεκα μήνες, με την πλειονότητα να έχουν θύματα γυναίκες. Ποσοστό 68% των περιστατικών αφορούν λεκτικές επιθέσεις, ενώ 11% σωματική βία. Τα περισσότερα θύματα ρατσιστικής συμπεριφοράς είναι Κινέζοι, ενώ ακολουθούν οι Κορεάτες, οι Βιετναμέζοι και οι Φιλιππινέζοι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή