Ποιες χώρες κάνουν «restart» με AstraZeneca

Ποιες χώρες κάνουν «restart» με AstraZeneca

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η μία μετά την άλλη, οι χώρες που είχαν αναστείλει ή διακόψει τη χορήγηση εμβολιών της AstraZeneca, επανεκκινούν τους εμβολιασμούς μετά τη γνωμοδότηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA).

Το απόγευμα της Πέμπτης, ο ΕΜΑ διαβεβαίωσε ότι το εν λόγω εμβόλιο «δεν συνδέεται» με αυξημένο κίνδυνο θρομβοεμβολής. Ως εκ τούτου, οι περισσότερες χώρες αίρουν την αναστολή και καλούν, δια των υπουργείων Υγείας, τους πολίτες να προσέλθουν κανονικά στα ραντεβού εμβολιασμών.

Η Λετονία και η Λιθουανία ήταν από τις πρώτες χώρες που ανακοίνωσαν ότι θα ξαναρχίσουν από αύριο τους εμβολιασμούς με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Το υπουργείο Υγείας της Κύπρου, με ανακοίνωση του, γνωστοποίησε ότι από την Παρασκευή θα γίνονται κανονικά τα προγραμματισμένα ραντεβού για τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca.

Στη σχετική ανακοίνωση επισημαίνεται ότι «σε συνέχεια της σημερινής επιστημονικής γνωμοδότησης από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ), στην οποία διασαφηνίζεται ότι, μετά από ενδελεχή διερεύνηση, δεν προκύπτει διασύνδεση του εμβολίου της AstraZeneca με τα θρομβοεμβολικά περιστατικά που αναφέρθηκαν από κράτη της ΕΕ, το υπουργείο Υγείας ενημερώνει ότι από αύριο, 19 Μαρτίου 2021, επαναρχίζουν οι εμβολιασμοί με το εμβόλιο της AstraZeneca. Ως εκ τούτου, οι πολίτες που έχουν προγραμματισμένο ραντεβού για εμβολιασμό καλούνται να προσέλθουν στο Κέντρο Εμβολιασμού όπου διευθέτησαν το ραντεβού τους, την ώρα που έχουν διευθετήσει το ραντεβού».

Για τα ραντεβού που είχαν αναβληθεί, «θα δοθούν περισσότερες λεπτομέρειες για τον τρόπο επαναπρογραμματισμού τους στη συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρηθεί αύριο», σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση.

Στην Ιταλία, την ανακοίνωση επανέναρξης των εμβολιασμών έκανε ο πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι, ενώ και η Βουλγαρία αίρει τον περιορισμό από αύριο.

Η Γαλλία, επίσης, θα ξεκινήσει αύριο εκ νέου τους εμβολιασμούς με το AstraZeneca. Μάλιστα, ο Γάλλος πρωθυπουργός, Ζαν Καστέξ, πρόκειται να κάνει το συγκεκριμένο εμβόλιο και το χαρακτήρισε «ασφαλές».

Όπως ανακοινώθηκε η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ολλανδία θα ξαναρχίσουν από την επόμενη εβδομάδα τους εμβολιασμούς.

Η Σουηδία θα χρειαστεί «μερικές ημέρες» για να αποφασίσει αν θα ξαναρχίσει τους εμβολιασμούς με το εμβόλιο της AstraZeneca.

«Η Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας χρειάζεται μερικές ημέρες για να αναλύσει την κατάσταση και το πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί το εμβόλιο της AstraZeneca στη Σουηδία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής, Γιόχαν Κάρλσον, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

«Την επόμενη εβδομάδα θα ανακοινώσουμε τη θέση μας όσον αφορά τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca», πρόσθεσε.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή