Μετωπική κόντρα Μπάιντεν – Πούτιν

Μετωπική κόντρα Μπάιντεν – Πούτιν

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Mε ένα κοκτέιλ ψυχρού σαρκασμού και επίδειξης αποφασιστικότητας απάντησε ο Βλαντιμίρ Πούτιν στην πολύκροτη συνέντευξη του Τζο Μπάιντεν, όπου ο Αμερικανός ηγέτης δεν δίστασε να χαρακτηρίσει τον Ρώσο ομόλογό του «φονιά» και να τον απειλήσει με κυρώσεις.

Μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση της Ρωσίας, ο Βλαντιμίρ Πούτιν ρωτήθηκε πώς θα απαντούσε στον Μπάιντεν για τις προσβλητικές αναφορές του κατά τη συνέντευξή του στον Τζορτζ Στεφανόπουλος και το τηλεοπτικό δίκτυο ABC, την Τετάρτη. «Θα του έλεγα: Να είσαι καλά. Του εύχομαι καλή υγεία, και το λέω χωρίς ίχνος ειρωνείας ή αστεϊσμού», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος, για να προσθέσει: «Οταν ήμαστε παιδιά, απαντούσαμε στις προσβολές άλλων λέγοντας: είσαι και φαίνεσαι. Δεν είναι μόνο μια στερεότυπη παιδική αντίδραση. Οι άνθρωποι έχουν την τάση να κρίνουν εξ ιδίων τα αλλότρια». 

Απαντώντας σε άλλες επικριτικές δηλώσεις Μπάιντεν με αφορμή τη χθεσινή επέτειο των επτά χρόνων από την προσάρτηση της Κριμαίας, ο Ρώσος πρόεδρος αναφέρθηκε στις πιο προβληματικές σελίδες της αμερικανικής ιστορίας, όπως οι ατομικές βόμβες στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, η γενοκτονία των αυτοχθόνων πληθυσμών, η υποδούλωση των μαύρων και ο ρατσισμός. «Αν δεν υπήρχαν όλα αυτά, από πού θα ξεπηδούσε το κίνημα Black Lives Matter», διερωτήθηκε. Αργότερα, προκάλεσε τον Αμερικανό πρόεδρο να συνεχίσουν τη συζήτησή τους ζωντανά στο Διαδίκτυο, πιθανότητα, ωστόσο, που απέκλεισε η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, επικαλούμενη ανειλημμένες υποχρεώσεις του προέδρου Μπάιντεν.  

Μία ημέρα πριν από την επίμαχη συνέντευξη του Αμερικανού προέδρου, η διεύθυνση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών είχε δώσει στη δημοσιότητα έκθεση, η οποία κατηγορούσε τη Ρωσία, και προσωπικά τον πρόεδρο Πούτιν, για επιχειρήσεις επηρεασμού των Αμερικανών ψηφοφόρων εναντίον του Τζο Μπάιντεν και υπέρ του Ντόναλντ Τραμπ στις εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου. Η Μόσχα αρνείται κατηγορηματικά τις αμερικανικές αιτιάσεις. 

Ο προσβλητικός χαρακτηρισμός του Πούτιν από τον Μπάιντεν προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στη Ρωσία. Ο αναπληρωτής πρόεδρος της Ανω Βουλής, Κονσταντίν Κοσάτσεφ, χαρακτήρισε «αγροίκες» και «ανάξιες ηγέτη κράτους» τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου, ενώ αξίωσε από τις ΗΠΑ να ζητήσουν συγγνώμη. Δηκτικός, ο πρώην πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ, δήλωσε ότι «ο χρόνος δεν ήταν ευγενικός» με τον Μπάιντεν και προσέθεσε: «Μπορώ μόνο να επικαλεστώ τον Φρόιντ: Τίποτα δεν κοστίζει πιο ακριβά από την αρρώστια και τη βλακεία».

Απαντώντας στα λεγόμενα του Ρώσου προέδρου, η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι, τόνισε χθες ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν δεν μετανοεί που χαρακτήρισε «φονιά» τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Ωστόσο, παρά την κλιμάκωση της  έντασης των τελευταίων ημερών, ο Αμερικανός πρόεδρος θα εξακολουθήσει να εργάζεται με τον Ρώσο ομόλογό του, σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος, όπως είναι η μη διάδοση των πυρηνικών όπλων, χωρίς να «συγκρατείται» όταν ενέργειες του Ρώσου προέδρου τον ανησυχούν. «Ο πρόεδρος Μπάιντεν γνωρίζει τον πρόεδρο Πούτιν πολύ καιρό. Αμφότεροι βρίσκονται, πολύ καιρό, στην παγκόσμια σκηνή και διαχειρίστηκαν επανειλημμένα τις διακυμάνσεις των σχέσεων ΗΠΑ και Ρωσίας. Πιστεύει ότι μπορούν να συνεχίσουν να το κάνουν», κατέληξε η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή