Γερμανία: Έκθεση-σοκ για κακοποίηση 314 ανηλίκων

Γερμανία: Έκθεση-σοκ για κακοποίηση 314 ανηλίκων

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΟΛΩΝΙΑ. Θύματα σεξουαλικής κακοποίησης έπεσαν εκατοντάδες παιδιά από το 1975, με δράστες Ρωμαιοκαθολικούς ιερείς της ενορίας της Κολωνίας, της μεγαλύτερης στη Γερμανία, σύμφωνα με έκθεση που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα. Αμέσως μετά τη δημοσιοποίησή της, ο Αρχιεπίσκοπος του Αμβούργου και πρώην στέλεχος της Εκκλησίας της Κολωνίας, Στέφαν Χέσε, ο οποίος κατηγορείται ότι αμέλησε τα καθήκοντά του σε 11 διαφορετικές περιπτώσεις, προσέφερε την παραίτησή του στον Πάπα.

Η έκθεση 800 σελίδων αποκαλύπτει ότι 314 ανήλικοι, στην πλειονότητά τους αγόρια κάτω των 14 ετών, υπέστησαν σεξουαλική κακοποίηση μεταξύ 1975 και 2018, με δράστες 202 άνδρες, σύμφωνα με τον δικηγόρο των θυμάτων Μπιόρν Γκέρκε. Το 70% των φερομένων ως δραστών ήταν κληρικοί, ενώ οι υπόλοιποι λαϊκοί. Παρότι οι λαϊκοί δράστες τέτοιων πράξεων έχουν τιμωρηθεί, δεν συνέβη το ίδιο και για τα μέλη του Ρωμαιοκαθολικού κλήρου, που προέβησαν σε τέτοιες πράξεις, υπογράμμισε στη συνέντευξη Τύπου ο Γκέρκε.

«Η αποκάλυψη αυτή με κάνει να ντρέπομαι βαθιά. Οι πράξεις πρέπει να έχουν επιπτώσεις, ακόμη και για τα μέλη του κλήρου», είπε χθες ο καρδινάλιος Ράινερ Μαρία Βόλκι, ο οποίος έθεσε σε διαθεσιμότητα δύο στελέχη της ενορίας για συγκάλυψη τέτοιων περιστατικών. Η έκθεση δεν αποδίδει ευθύνες στον ίδιο τον καρδινάλιο Βόλκι. Ο καρδινάλιος Βόλκι, μέλος της συντηρητικής πτέρυγας των Ρωμαιοκαθολικών καρδιναλίων, είχε προκαλέσει σάλο πέρυσι με την άρνησή του να δημοσιοποιήσει την πρώτη έκθεση, κάνοντας λόγο για προβλήματα αξιοπιστίας των στοιχείων. Η απόφαση του καρδιναλίου είχε εξοργίσει τα θύματα και είχε προκαλέσει μαζική φυγή πιστών από την ενορία του Βόλκι, ο οποίος αναγκάστηκε να διατάξει τη διενέργεια δεύτερης έρευνας. Η επικοινωνιακή διαχείριση του θέματος από τον καρδινάλιο Βόλκι υπήρξε καταστροφική, ανέφερε στα τέλη Φεβρουαρίου ο πρόεδρος της συνόδου επισκόπων Γκέοργκ Μπέντσιγκ. 

Οι αποκαλύψεις έρχονται να κλονίσουν τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία σε μία στιγμή σχετικής νηνεμίας και αφού η Εκκλησία πραγματοποίησε κάποιες προόδους, αναγνωρίζοντας τις ευθύνες της και αποζημιώνοντας θύματα σεξουαλικής κακοποίησης. Το 2018, η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία της Γερμανίας διέταξε τη διενέργεια έρευνας, η οποία έδειξε ότι 3.677 παιδιά και έφηβοι είχαν πέσει θύματα σεξουαλικής κακοποίησης από το 1946, με δράστες πάνω από 1.000 μέλη του κλήρου, οι περισσότεροι από τους οποίους ουδέποτε τιμωρήθηκαν. Οι συντάκτες της έκθεσης προειδοποίησαν τότε ότι καθώς δεν είχαν πρόσβαση στο σύνολο των επίμαχων αρχείων, ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων ήταν σίγουρα πολύ υψηλότερος.

Το συμβούλιο επισκόπων είχε ζητήσει τότε επίσημα συγγνώμη, αναφέροντας ότι η Εκκλησία μπορούσε να προσφέρει χρηματική αποζημίωση 5.000 ευρώ για κάθε θύμα. Οι διαμαρτυρίες των θυμάτων υποχρέωσαν το συμβούλιο επισκόπων να αναθεωρήσει το ποσόν, προσφέροντας 50.000 ευρώ σε κάθε θύμα. Η κάθε επισκοπική έδρα είχε επίσης δεσμευθεί στην πραγματοποίηση ανεξάρτητης έρευνας για περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή