Τα άδεια γήπεδα στη Βρετανία περιμένουν την επιστροφή των φιλάθλων (εικόνες)

Τα άδεια γήπεδα στη Βρετανία περιμένουν την επιστροφή των φιλάθλων (εικόνες)

3' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ποδοσφαιριστές στη Βρετανία αδημονούν να ανοίξουν ξανά οι θύρες των γηπέδων για να υποδεχθούν φιλάθλους ύστερα από αρκετους μήνες, με την προοπτική του επανανοίγματος να γίνεται πλέον πιο χειροπιαστή με το σχέδιο της βρετανικής κυβέρνησης για είσοδο όσων φέρουν πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Τα άδεια γήπεδα στη Βρετανία περιμένουν την επιστροφή των φιλάθλων (εικόνες)-1
Φωτ.: REUTERS/Carl Recine

Ποδοσφαιριστής της Γουέστ Μπρομ, ομάδας της κεντρικής Αγγλίας στην πρώτη κατηγορία της χώρας, πανηγυρίζει τέρμα που πέτυχε μπροστά στο πέταλο των φανατικών της ομάδας του, που παρακολουθούν από το σπίτι, χαιρετώντας τους σαν να προσπαθεί να πανηγυρίσει μαζί τους. Τα γήπεδα μοιάζουν στοιχειωμένα χωρίς κόσμο, με τα μεγάφωνα σε πολλές περιπτώσεις να παίζουν ηχογραφημένα τραγούδια και συνθήματα από παλιά.

Τα άδεια γήπεδα στη Βρετανία περιμένουν την επιστροφή των φιλάθλων (εικόνες)-2
Φωτ.: REUTERS/Carl Recine

Έτσι ο φυσικός ήχος των γηπέδων σήμερα προέρχεται από τους ελάχιστους θεατές, συνοδούς και αναπληρωματικούς που έχουν τη δυνατότητα να μπουν στο γήπεδο, περιλαμβανομένων και των… εκπροσώπων του Τύπου, τεχνικών και άλλων, όπως φαίνεται παραπάνω ο βετεράνος άσος της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ Πολ Σκόουλς να αντιδρά σε χαμένη ευκαιρία της πρώην ομάδας του ενώ εργάζεται ως τηλεσχολιαστής.

Τα άδεια γήπεδα στη Βρετανία περιμένουν την επιστροφή των φιλάθλων (εικόνες)-3
Φωτ.: REUTERS/Carl Recine

Σαν ηθοποιοί που κατεβαίνουν προς της σκηνή από διάδρομο μεταξύ των θεατών, οι ποδοσφαιριστές ομάδας της βόρειας Αγγλίας (Πρέστον) κατεβαίνουν προς τον αγωνιστικό χώρο έχοντας αλλάξει ρούχα εκτός αποδυτηρίων, επειδή σε κάποιες περιπτώσεις αυτά είναι πολύ μικρά για να διασφαλίσουν την τήρηση των απαραίτητων αποστάσεων μεταξύ παικτών, φροντιστών, συνοδών κλπ.

Τα άδεια γήπεδα στη Βρετανία περιμένουν την επιστροφή των φιλάθλων (εικόνες)-4
Φωτ.: REUTERS/Carl Recine

Οι εξέδρες των γηπέδων σήμερα, ελλείψει φιλάθλων, φέρουν σημαίες, εικόνες, κασκόλ αλλά και διαφημίσεις, στην προσπάθεια των συλλόγων να… περιορίσουν την εικόνα των άδειων καθισμάτων που κυριαρχεί παντού.

Τα άδεια γήπεδα στη Βρετανία περιμένουν την επιστροφή των φιλάθλων (εικόνες)-5
Φωτ.: REUTERS/Carl Recine

Συχνά τη μονοτονία των κενών εξεδρών σπάει κάποιος επαγγελματίας (όπως εδώ ο φωτογράφος) που είναι εντεταλμένος να καλύψει έναν αγώνα ποδοσφαίρου, που κάθεται κι αυτός μακριά από άλλους για λόγους ασφαλείας.

Τα άδεια γήπεδα στη Βρετανία περιμένουν την επιστροφή των φιλάθλων (εικόνες)-6
Φωτ.: REUTERS/Carl Recine

Μια ιδέα που ξεκίνησε από τη Γερμανία και μεταδόθηκε αστραπιαία στα γήπεδα πολλών ακόμη χωρών, όπως εδώ στην Αγγλία, ήταν οι φωτογραφίες που έστειλαν οι ίδιοι οι οπαδοί των ομάδων, εκτυπώθηκαν σε χαρτόνια και τοποθετήθηκαν στις εξέδρες, συχνά στις θέσεις που κάθονται οι ίδιοι με τις κάρτες διαρκείας τους. Ορισμένοι σύλλογοι μάλιστα ζητούσαν και πληρωμή, δίκην ενίσχυσης στην ομάδα, για να τυπώσουν και να τοποθετήσουν τις φωτογραφίες των οπαδών στα καθίσματα.

Τα άδεια γήπεδα στη Βρετανία περιμένουν την επιστροφή των φιλάθλων (εικόνες)-7
Φωτ.: REUTERS/Carl Recine

Πιο χαριτωμένα είναι τα στιγμιότυπα της… λαθραίας παρακολούθησης αγώνων εκτός γηπέδων. Όπως έχουν στενάξει οι γειτονικές… ταράτσες πολλών γηπέδων στην Ελλάδα, έτσι και οι διψασμένοι για ποδόσφαιρο φίλαθλοι στην Αγγλία θα σπεύσουν να κοιτάξουν προς το γήπεδο από όποια χαραμάδα μπορούν, μήπως και χαρούν λίγη ζωντανή δράση. Έτσι κι αυτός, ο πιτσιρικάς που πήγε να παίξει μπάλα με τον μπαμπά του στο Λίβερπουλ, είδε την προπόνηση της γυναικείας ομάδας της Έβερτον πίσω από την καγκελόπορτα του προπονητηρίου.

Τα άδεια γήπεδα στη Βρετανία περιμένουν την επιστροφή των φιλάθλων (εικόνες)-8
Φωτ.: REUTERS/Carl Recine

Οι αυστηροί περιορισμοί που υπήρξαν στα γήπεδα όταν για ένα μικρό διάστημα άνοιξαν οι εξέδρες για φιλάθλους προς τα τέλη του 2020 άφησαν το σημάδι τους και στα καθίσματα, καθώς όπως φαίνεται από την παραπάνω εικόνα του γηπέδου της Γουλβς στο Γούλβερχαμπτον, επιτρεπόταν να καθίσει κανείς μόνο στα καθίσματα με το πράσινο αυτοκόλλητο, περιστοιχισμένος από κενές θέσεις. Αντίστοιχο αναμένεται να είναι και το πρώτο άνοιγμα των εξεδρών σε μερικές εβδομάδες.

Τα άδεια γήπεδα στη Βρετανία περιμένουν την επιστροφή των φιλάθλων (εικόνες)-9
Φωτ.: REUTERS/Carl Recine

Για τους μόνιμους θαμώνες των γηπέδων, στιγμιότυπα σαν αυτό προκαλούν περισσότερη ανυπομονησία, καθώς αιχμαλωτίζουν τη στιγμή της αδημονίας, όταν ετοιμάζεται το γήπεδο για την έναρξη ενός αγώνα, με τον ενθουσιασμό να ανεβαίνουν, τους παλμούς να χτυπούν κόκκινο και το πρώτο σφύριγμα να δίνει το έναυσμα για φωνές και τραγούδια, όταν οι εξέδρες ξαναγεμίσουν.

Τα άδεια γήπεδα στη Βρετανία περιμένουν την επιστροφή των φιλάθλων (εικόνες)-10
Φωτ.: REUTERS/Carl Recine

Οι συνθήκες της διεξαγωγής των αγώνων εν μέσω πανδημίας, μετά το πρώτο λόκνταουν, παραμένουν απαιτητικές και για τους ποδοσφαιριστές, που πρέπει να τηρούν πολύ αυστηρά πρωτόκολλα υγιεινής, υποβάλλονται διαρκώς σε ελέγχους, ενώ ουκ ολίγες φορές έχουν αναβληθεί αγώνες λόγω ύπαρξης κρουσμάτων στα ρόστερ των ομάδων.

Τα άδεια γήπεδα στη Βρετανία περιμένουν την επιστροφή των φιλάθλων (εικόνες)-11
Φωτ.: REUTERS/Carl Recine

Αυστηρά είναι τα πρωτόκολλα και για όλους τους θεατές που έχουν άδεια να μπουν στη γήπεδο, όπως δημοσιογράφοι, τεχνικοί και προσωπικό ασφαλείας, με συγκεκριμένο ερωτηματολόγιο που πρέπει να απαντήσουν όλοι πριν την είσοδό τους στα γήπεδα στην Αγγλία.

Τα άδεια γήπεδα στη Βρετανία περιμένουν την επιστροφή των φιλάθλων (εικόνες)-12
Φωτ.: REUTERS/Carl Recine

Όλα αυτά όμως σύντομα θα αποτελέσουν μια κακή ανάμνηση, καθώς ο δρόμος πλέον στρώνεται και τα γήπεδα ετοιμάζονται να υποδεχθούν ξανά τους εμβολιασμένους φιλάθλους. Αυτό συνιστά κι ένα σοβαρό κίνητρο για εκατομμύρια οπαδών να εμβολιαστούν εγκαίρως και επαρκώς, ώστε να μπορέσουν να βρεθούν ξανά στο πλευρό της αγαπημένης του ομάδας.

Πηγή: Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή