Αξιωματούχος Ε.Ε.: Η Τουρκία πρέπει να συνδράμει για καλύτερες σχέσεις

Αξιωματούχος Ε.Ε.: Η Τουρκία πρέπει να συνδράμει για καλύτερες σχέσεις

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τηλεδιάσκεψη με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχαν μία εβδομάδα πριν από τη Σύνοδο Κορυφής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν και Σαρλ Μισέλ. 

Όπως ανέφερε Ευρωπαίος αξιωματούχος, μετά το πέρας αυτής, «μας ενδιαφέρει πολύ μια καλύτερη σχέση με την Τουρκία, όμως σε αυτό πρέπει να συνδράμει και η ίδια».

Ο ίδιος αξιωματούχος τόνισε ότι η έκθεση Μπορέλ περιλαμβάνει μία θετική ατζέντα, ωστόσο «περιλαμβάνει και αρνητική σε περίπτωση που η σχέση χειροτερέψει».

Την ίδια ώρα, ευρωπαϊκή πηγή επισημαίνει σχετικά με τη συμπεριφορά της Τουρκίας ότι «είναι δύσκολο να κάνουμε εικασίες για το πώς θα εξελιχθεί» .

Παράλληλα, σημειώνεται ότι «οι κυρώσεις είναι εκεί, αλλά από μόνες τους δεν είναι στόχος και δεν είναι ικανές να φέρουν λύση».

Διαβάστε επίσης:
«Πάγος» σε νέες κυρώσεις στην Άγκυρα

Στην κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν πάντως Σαρλ Μισέλ και Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, «συζήτησαν για το τι ακολούθησε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου, την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένων των επικείμενων συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού, καθώς και την πορεία των σχέσεων ΕΕ – Τουρκίας».

Παράλληλα, «η πλευρά της ΕΕ υπογράμμισε τη σημασία της διαρκούς αποκλιμάκωσης και της περαιτέρω ενίσχυσης της οικοδόμησης εμπιστοσύνης ώστε να καταστεί δυνατή μια πιο θετική ατζέντα ΕΕ-Τουρκίας».

«Οι πρόεδροι αντάλλαξαν επίσης απόψεις για την κατάσταση των Σύρων προσφύγων που φιλοξενούνται στην Τουρκία, καθώς και για την ευρύτερη περιφερειακή κατάσταση, συμπεριλαμβανομένης της Λιβύης και της Συρίας» σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση.

Τέλος, «συζήτησαν επίσης μια πιθανή επίσκεψη στην Τουρκία μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή