Εμβολιασμός υγειονομικών: Παγκόσμιος προβληματισμός

Εμβολιασμός υγειονομικών: Παγκόσμιος προβληματισμός

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από την έναρξη των εμβολιαστικών προγραμμάτων, στην πλειονότητα των κρατών παγκοσμίως, οι υγειονομικοί φορείς, όπως το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) και πολλοί άλλοι, έδωσαν απόλυτη προτεραιότητα στον εμβολιασμό των υγειονομικών. Είχαν υπολογίσει χωρίς τους άμεσα ενδιαφερόμενους, καθώς σε όλο τον κόσμο καταγράφονται υψηλά ποσοστά άρνησης εμβολιασμού.

Στη Γερμανία, σε δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, μόλις το 73% των γιατρών και το 50% των νοσηλευτών δήλωσαν αποφασισμένοι να εμβολιαστούν, παρόλο που όλοι τους ισχυρίζονται ότι οι εμβολιασμοί είναι απαραίτητοι για την καταπολέμηση της πανδημίας. Μεγάλες κατηγορίες γιατρών πάντως έχουν μείνει εκτός προτεραιοποίησης, με τους οικογενειακούς γιατρούς και εκείνους που απασχολούνται σε επιχειρήσεις να παίρνουν σειρά από τα μέσα Απριλίου.

Στη Βρετανία ήδη η κυβέρνηση εξετάζει κατά πόσον θα πρέπει να γίνει υποχρεωτικό το εμβόλιο στους εργαζομένους του βρετανικού ΕΣΥ (ΝHS). 

Τα ποσοστά εμβολιασμού των υγειονομικών εμφανίζουν τεράστιες διακυμάνσεις αναλόγως της περιοχής. Στη βορειοανατολική και νοτιοδυτική Αγγλία το 98% έχει κάνει τουλάχιστον την πρώτη δόση, ενώ στο Λονδίνο έχει εμβολιαστεί το 79%, ποσοστό απογοητευτικό αν λάβει κανείς υπόψη ότι 35.000 υγειονομικοί παραμένουν ανεμβολίαστοι. 

Παρόμοια είναι η κατάσταση στη Γαλλία. Παρότι δόθηκε απόλυτη προτεραιότητα στους υγειονομικούς μέχρι τις αρχές Μαρτίου είχε εμβολιαστεί ένα ισχνό 30%, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να εξετάζει το ενδεχόμενο να καταστήσει υποχρεωτικό τον εμβολιασμό σε αυτή την επαγγελματική κατηγορία.

Ο Γάλλος υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν αναγκάστηκε να απευθυνθεί στους υγειονομικούς με ανοικτή επιστολή καλώντας τους να σπεύσουν να εμβολιαστούν. «Αν δεν έχετε εμβολιαστεί, κάντε το τάχιστα. Ο εμβολιασμός σας είναι μία πράξη προστασίας, δικής σας, αλλά και των ασθενών σας και ολόκληρης της κοινωνίας».

Oξύτατο είναι το πρόβλημα της δυσπιστίας των υγειονομικών έναντι των νέων εμβολίων και στην Ιταλία, όπου απεβίωσαν από τον κορωνοϊό την πανδημική χρονιά περισσότεροι από 17.000 υγειονομικοί. Προφανώς η τραγική πραγματικότητα δεν στάθηκε ικανή να κάμψει τις αμφιβολίες τους για το εμβόλιο. Ετσι, η κυβέρνηση αναμένεται να εξετάσει, τις επόμενες ημέρες, κατά πόσον θα πρέπει να καταστήσει υποχρεωτικό τον εμβολιασμό στο υγειονομικό προσωπικό. 

Στις ΗΠΑ δημοσκόπηση αποδεικνύει ότι έως την 7η Μαρτίου, μόλις 52% των υγειονομικών είχαν κάνει την πρώτη δόση. Το 19% σκοπεύει να εμβολιαστεί στο άμεσο μέλλον, το 12% δεν έχει αποφασίσει και το 18% δεν πρόκειται να εμβολιαστεί. Το 35%, άλλωστε, δεν πιστεύει ότι έχει γίνει αξιόπιστη έρευνα στην ασφάλεια και στην αποτελεσματικότητα των σκευασμάτων. Την ίδια στιγμή, ένας στους έξι δηλώνει ότι εφόσον γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός κατά της COVID-19 θα παραιτηθεί από την εργασία του.

Ακόμα και στην Ινδία, κοινοβουλευτική επιτροπή εξέφρασε πρόσφατα τη μεγάλη ανησυχία της για τη διστακτικότητα των υγειονομικών να εμβολιαστούν, γεγονός που αποδίδεται στην κακή κατανόηση των κινδύνων και του οφέλους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή