Εμβόλιο AstraZeneca: Τι έδειξε μεγάλη κλινική δοκιμή στις ΗΠΑ

Εμβόλιο AstraZeneca: Τι έδειξε μεγάλη κλινική δοκιμή στις ΗΠΑ

Δεν υπάρχει αυξημένος κίνδυνος για θρομβώσεις, αποφαίνεται ειδική μελέτη σε 21.500 άτομα

1' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κατά 100% αποτελεσματικό στην πρόληψη σοβαρής νόσησης και νοσηλείας λόγω Covid-19, και προφανώς θανάτου, είναι το εμβόλιο που ανέπτυξαν το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και η AstraZeneca σύμφωνα με ευρεία κλινική έρευνα τρίτης φάσης που διεξήχθη στις ΗΠΑ και αλλού.

Παράλληλα το εμβόλιο αυτό αποδείχθηκε πως είναι σε ποσοστό 79% αποτελεσματικό στην πρόληψη της συμπτωματικής νόσησης, που σημαίνει ότι τέσσερις στους πέντε που θα το έχουν λάβει και θα έρθουν σε επαφή με τον ιό δεν θα εμφανίσουν καν συμπτώματα.

Η είδηση έρχεται καθώς όλο και περισσότερες χώρες επανεκκινούν τους εμβολιασμούς με το σκεύασμα που ανέπτυξε το βρετανικό πανεπιστήμιο για τον διεθνή φαρμακευτικό γίγαντα, ξεπερνώντας τους φόβους περί ανάπτυξης θρόμβων στα αιμοφόρα αγγεία μετά και τις σχετικές γνωμοδοτήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων.

Η έρευνα αυτή, που έλαβε υπόψη της στοιχεία από 32.000 άτομα-λήπτες του εμβολίου τόσο στις ΗΠΑ όσο και στη Χιλή και το Περού, ανοίγει τον δρόμο για την αδειοδότηση του εμβολίου και στην Αμερική.

Όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα η AstraZeneca, μια ανεξάρτητη επιτροπή υγειονομικής ασφαλείας διεξήγαγε συγκεκριμένη έρευνα στις ΗΠΑ σχετικά με τους θρόμβους στο αίμα καθώς και συγκεκριμένα με τις εγκεφαλικές θρομβώσεις.

Η έρευνα, με τη συνδρομή ανεξάρτητου νευρολόγου, έδειξε ότι «δεν υφίσταται αυξημένος κίνδυνος θρόμβωσης ή περιστατικών που σχετίζονται με θρόμβωση μεταξύ των 21.583 συμμετεχόντων, οι οποίοι έλαβαν τουλάχισοτν μία δόση του εμβολίου. Παράλληλα η ιδιαίτερη έρευνα για εγκεφαλικές θρομβώσεις δεν εμφάνισε κανένα περιστατικό στη δοκιμή αυτή».

Πηγή: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή