Αυστηρή ρητορική Βερολίνου κατά Άγκυρας, ενόψει Συνόδου Κορυφής

Αυστηρή ρητορική Βερολίνου κατά Άγκυρας, ενόψει Συνόδου Κορυφής

56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μήνυμα σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στέλνει το Βερολίνο στην Άγκυρα εξαιτίας της απόσυρσης από τη συνθήκη κατά της βίας σε βάρος γυναικών και της σκληρής αντιμετώπισης του φιλοκουρδικού κόμματος, αλλά παράλληλα χαιρετίζει την αποκλιμάκωση στο Αιγαίο.

Σε δηλώσεις του τη Δευτέρα ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας, τρεις ημέρες πριν την έναρξη της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα συζητήσει την τουρκική συμπεριφορά, είπε ότι «όσα έχουμε δει τις τελευταίες ημέρες, η απαγόρευση του [φιλοκουρδικού κόμματος] HDP και ιδιατέρως η απόσυρση από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης είναι απολύτως λανθασμένα σημάδια».

Παράλληλα σχολίασε τις εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, κάνοντας λόγο για σημάδια αποκλιμάκωσης στην ανατολική Μεσόγειο, ενόψει συζήτησης για τυχόν κυρώσεις κατά της Άγκυρας.

Μιλώντας κατά την προσέλευσή του για τη συνάντηση με τους Ευρωπαίους ομολόγους του στις Βρυξέλλες, ο Γερμανός υπουργός είπε χαρακτηριστικά ότι «αναφορικά με την Τουρκία υπάρχει και φως και σκοτάδι».

«Θα πρέπει να συζητήσουμε αυτά τα ανάμικτα σημάδια που έρχονται σήμερα από την Τουρκία, και θα εξακολουθήσουμε να στοχεύουμε σε συνεχή διάλογο και θα χρησιμοποιήσουμε αυτόν τον διάλογο για να προσεγγίσουμε ζητήματα όπου η Τουρκία θεωρούμε πως στέλνει λανθασμένα μηνύματα».

Πηγή: Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή