Για προκατάληψη κατηγορούν τον Μπρετόν οι δημιουργοί του Sputnik V

Για προκατάληψη κατηγορούν τον Μπρετόν οι δημιουργοί του Sputnik V

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για προκατάληψη κατηγορούν τον Ευρωπαίο επίτροπο και επικεφαλής της Ομάδας Δράσης της ΕΕ για την παραγωγή εμβολίων, Τιερί Μπρετόν, οι παραγωγοί του ρωσικού εμβολίου για τον κορωνοϊό, επειδή δήλωσε ότι «η Ε.Ε. δεν έχει ανάγκη το Sputnik – V» και εκτίμησε ότι «η Μόσχα θα χρειαστεί ευρωπαϊκή βοήθεια».

Αναλυτικότερα, μιλώντας στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο TF1, χθες, ο Μπρετόν, διαβεβαίωσε ότι «οι Ευρωπαίοι δεν θα έχουν σε καμία περίπτωση ανάγκη το Sputnik V, με δεδομένο ότι άλλα εμβόλια έχουν λάβει έγκριση».

«Το Sputnik V είναι ένα συμπληρωματικό εμβόλιο, υπάρχουν 350 εκατομμύρια δόσεις«, σχολίασε ο Μπρετόν και πρόσθεσε ότι «οι Ρώσοι δυσκολεύονται πολύ να το παράξουν και αναμφίβολα θα χρειαστεί να τους βοηθήσουμε».

«Αν χρειαστεί να τους προσφέρουμε ένα ή δύο εργοστάσια για την παραγωγή του, γιατί όχι, όμως προς το παρόν προτεραιότητα στους Ευρωπαίους (…) αυτό θα το δούμε το δεύτερο εξάμηνοτου έτους», υπογράμμισε ο Ευρωπαίος επίτροπος.

Οι παραγωγοί του Sputnik V επέκριναν, με ανάρτησή τους στο Twitter, «τα νέα, προκατειλημμένα σχόλια» εναντίον ενός «σίγουρου και αποτελεσματικού εμβολίου, το οποίο έχει υποβληθεί προς έγκριση στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ)».

«Οι προκαταλήψεις οδηγούν σε αποτυχίες. Και οι αποτυχίες του Μπρετόν είναι ξεκάθαρες για πολλούς ανθρώπους στην ΕΕ», έγραψαν στον επίσημο λογαριασμό του ρωσικού εμβολίου.

 

Αρχικά το Sputnik V, η δημιουργία του οποίου ανακοινώθηκε το καλοκαίρι, έγινε δεκτό με σκεπτικισμό στο εξωτερικό, όμως τον Φεβρουάριο το επιστημονικό περιοδικό The Lancet έγραψε ότι είναι αξιόπιστο.

Ωστόσο η ΕΕ επικρίνει τη Μόσχα για τη διπλωματία των εμβολίων που ασκεί, κατηγορώντας την για «προπαγάνδα» με στόχο να κερδίσει σε επιρροή στη διεθνή σκηνή με την παράδοση του Sputnik V σε αρκετές χώρες, αν και σε μικρές ποσότητες.

Παράλληλα η Ρωσία προσπαθεί να αυξήσει τις συμφωνίες της για την παραγωγή στο εξωτερικό του εμβολίου αυτού κατά της covid-19 , ανακοινώνοντας τις τελευταίες δύο ημέρες δύο συμφωνίες για την παραγωγή 400 εκατομμυρίων δόσεων στην Ινδία, μεταξύ άλλων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή