Μπορέλ για Τουρκία: Όλες οι επιλογές στο τραπέζι
Ε.Ε. - ΤΟΥΡΚΙΑ

Μπορέλ για Τουρκία: Όλες οι επιλογές στο τραπέζι

51" χρόνος ανάγνωσης

Από τον περασμένο Δεκέμβριο η Ε.Ε. έχει παρατηρήσει μερικά σημάδια προς θετική κατεύθυνση και βήματα προς αποκλιμάκωση από την πλευρά της Τουρκίας, ανέφερε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ε.Ε. Ζοζέπ Μπορέλ, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Υποθέσεων (ΣΕΥ).

Ωστόσο, όπως σημείωσε ο ίδιος, «η διαδικασία της αποκλιμάκωσης είναι εύθραυστη», υπογραμμίζοντας ότι η προσπάθεια πρέπει να είναι διαρκής.

Ο ύπατος εκπρόσωπος ανέφερε, επίσης, ότι οι κινήσεις της Τουρκίας σχετικά με το φιλοκουρδικό κόμμα HPD και η απόσυρση από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης πρέπει να ληφθούν υπόψη.

«Είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να έχουμε θετική ατζέντα, αλλά όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι εάν χρειαστεί» προσέθεσε ο ύπατος εκπρόσωπος.

Σημειώνεται ότι η ελληνική πλευρά έκρινε ώς θετική και ισορροπημένη την έκθεση του Ύπατου Εκπροσώπου και της Κομισιόν για την Τουρκία, καθώς – σύμφωνα με διπλωματικές πηγές – περιλαμβάνει πολλά ικανοποιητικά στοιχεία, αν και υπάρχουν και ορισμένες ελλείψεις.

Κατά την παρέμβαση του στο Συμβούλιο, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας αναφέρθηκε ενδελεχώς στο περιεχόμενο της έκθεσης.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ