«Βούλιαξε» η Αυστραλία

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ. Πάνω από 18.000 άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στη Νέα Νότια Ουαλλία της Αυστραλίας, καθώς οι χειρότερες βροχές και μεγάλες πλημμύρες των τελευταίων 60 χρόνων συνεχίζουν να πλήττουν τη χώρα. Οι βροχές έχουν επηρεάσει τις κοινότητες από την Πέμπτη, αλλά οι πλημμύρες επιδεινώθηκαν το Σαββατοκύριακο, με δρόμους, δένδρα και σπίτια να βυθίζονται πλήρως κάτω από τα νερά σε ορισμένες περιοχές.

Σύμφωνα με δηλώσεις της πρωθυπουργού της Νέας Νότιας Ουαλλίας, Γκλάντις Μπερετζικλιάν, σε συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα, 38 περιοχές θεωρούνται περιοχές φυσικών καταστροφών, έχουν εκδοθεί 19 εντολές εκκένωσης και πιθανώς θα υπάρξουν και περισσότερες τέτοιες ανακοινώσεις. Οι καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις έχουν προκαλέσει υπερχείλιση των ποταμών και των φραγμάτων γύρω από το Σίδνεϊ και στο νοτιοανατολικό Κουίνσλαντ, ενώ ο στρατός βοηθά στις αναζητήσεις και τις διασώσεις.

Τα σπίτια που καταστράφηκαν από τις φονικές πυρκαγιές της Αυστραλίας το 2019 και το 2020 επηρεάζονται τώρα από τις πλημμύρες. «Οι κοινότητες που είχαν πληγεί από τις πυρκαγιές τώρα πλήττονται από τις πλημμύρες και μια βαθιά ξηρασία πριν από αυτές. Δεν θυμάμαι άλλη στιγμή στην ιστορία της πολιτείας μας, οπότε είχαμε αυτές τις ακραίες καιρικές συνθήκες σε τόσο γρήγορη διαδοχή στη μέση μιας πανδημίας», δήλωσε η Μπερετζικλιάν. Οι περιοχές που επλήγησαν περισσότερο έχουν δει τη συνολική βροχή να αυξάνεται έως και πέντε φορές πάνω από τον μηνιαίο μέσον όρο βροχόπτωσης του Μαρτίου σε μόλις τέσσερις ημέρες.

Οι κάτοικοι έχουν κληθεί να παρακολουθούν τις καιρικές προειδοποιήσεις και να λαμβάνουν υπόψη τις συμβουλές των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης. Εδώ και πέντε μέρες η Κρατική Υπηρεσία Εκτακτης Ανάγκης ανταποκρίθηκε σε 8.000 κλήσεις για βοήθεια και χιλιάδες εργαζόμενοι έκτακτης ανάγκης και εθελοντές βοηθούν τους παγιδευμένους κατοίκους.

Το καλοκαίρι έντονης βροχής και πλημμυρών στην ανατολική Αυστραλία έρχεται σε πλήρη αντίθεση με εκείνο του 2020, όταν πολλές από τις ίδιες περιοχές κάηκαν από τις πυρκαγιές και καταστράφηκαν από ξηρασία. Η ανατολική Αυστραλία βιώνει επί του παρόντος το φαινόμενο «Λα Νίνια», το οποίο φέρνει περισσότερες βροχοπτώσεις και τροπικούς κυκλώνες τους καλοκαιρινούς μήνες. Το φαινόμενο συνήθως προκαλεί αύξηση κατά 20% στις μέσες βροχοπτώσεις από τον Δεκέμβριο έως τον Μάρτιο στην ανατολική Αυστραλία.

Οι επιστήμονες δηλώνουν ότι η κλιματική αλλαγή εντείνει τον αντίκτυπο του φαινομένου «Λα Νίνια» και καθιστά τα καιρικά μοτίβα πιο ακανόνιστα. Η έκθεση State of the Climate 2020 από το Γραφείο Μετεωρολογίας της Αυστραλίας και τον Οργανισμό Επιστημονικής και Βιομηχανικής Ερευνας της Κοινοπολιτείας της Αυστραλίας (CSIRO) ανέφερε ότι τα γεγονότα δυνατών βροχοπτώσεων στη χώρα γίνονται ολοένα και πιο έντονα και η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τη «συχνότητα, το μέγεθος και τις επιπτώσεις» αυτών των ακραίων καιρικών φαινομένων. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή