Λαβρόφ: Οι αποφάσεις των Βρυξελλών κατέστρεψαν τις σχέσεις Ε.Ε. – Ρωσίας

Λαβρόφ: Οι αποφάσεις των Βρυξελλών κατέστρεψαν τις σχέσεις Ε.Ε. – Ρωσίας

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Μόσχα δεν έχει σχέσεις με την Ε.Ε. ως οργανισμό, αλλά μόνο με μεμονωμένες ευρωπαϊκές χώρες, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον Κινέζο ομόλογό του Ουάνγκ Λι.

«Δεν υπάρχουν σχέσεις με την Ε.Ε. ως οργανισμό. Όλη η δομή των σχέσεων αυτών καταστράφηκε από τις μονομερείς αποφάσεις των Βρυξελλών», πρόσθεσε ο κ. Λαβρόφ.

Ωστόσο συμπλήρωσε ότι η Ρωσία είναι ανοικτή στον διάλογο με την Ε.Ε., εφόσον οι Βρυξέλλες αποφασίσουν να διορθώσουν τις διμερείς σχέσεις.

«Αν και εφόσον οι Ευρωπαίοι θεωρήσουν σωστό να εξαλείψουν αυτές τις ανωμαλίες στις επαφές με τον μεγαλύτερό τους γείτονα, φυσικά, θα είμαστε έτοιμοι να ανοικοδομήσουμε τις σχέσεις αυτές με βάση την ισότητα, την αναζήτηση της εξισορρόπησης των συμφερόντων», επεσήμανε ο Ρώσος υπουργός.

Παράλληλα ο κ. Λαβρόφ σημείωσε ότι Ρωσία και Κίνα θα κάνουν τα πάντα για να προστατεύουν τις οικονομικές και εμπορικές τους σχέσεις από τις απειλές μη φιλικών χωρών. «Δεν μπορεί κανείς να συναλλάσσεται μέσω τελεσιγράφων, μέσω κυρώσεων, αναγκάζοντας άλλες χώρες να υιοθετούν ένα συγκεκριμένο είδος συμπεριφοράς», σχολίασε.

Διαβάστε επίσης: Η πρόταση Πούτιν και το «όχι» από Μπάιντεν

Εξάλλου ο Ρώσος υπουργός δήλωσε ότι η Μόσχα απορρίπτει τις προσπάθειες της Δύσης να παρουσιάσει τη Ρωσία και την Κίνα ως αντάρτες της «διπλωματίας των εμβολίων» κατά της Covid-19, καθώς αυτό δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Από την αρχή της πανδημίας του κορωνοϊού και οι δύο χώρες, επεσήμανε ο κ. Λαβρόφ, επέδειξαν παραδειγματική ειλικρίνεια και αλληλοβοήθεια στη μάχη κατά της covid-19

«Θα ήθελα να υπογραμμίσω αυτό που ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν επεσήμανε χθες στη διάρκεια μιας συνάντησης για την παραγωγή και τη διανομή εμβολίων, όταν δήλωσε ξεκάθαρα ότι θα πρέπει να οδηγούμαστε από ανθρωπισμό σε αυτά τα ζητήματα, από το ενδιαφέρον να σώσουμε ζωές και όχι από γεωπολιτικές σκέψεις και μια εμπορική προσέγγιση να ξεπεράσουμε τον ανταγωνιστή», τόνισε ο Ρώσος υπουργός.

«Είναι απολύτως απαραίτητο να το θυμούνται όλοι αυτό, περιλαμβανομένων των εταίρων μας στη Δύση που προσπαθούν να παρουσιάσουν τη Ρωσία και την Κίνα ως αντάρτες του λεγόμενου τομέα ‘της διπλωματίας των εμβολίων’. Αυτό είναι εντελώς αναληθές», σημείωσε ο κ. Λαβρόφ.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, TASS, Sputnik

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή