Διακοπές σε ευρώ, πρόστιμα σε λίρες για τους Βρετανούς

Διακοπές σε ευρώ, πρόστιμα σε λίρες για τους Βρετανούς

Πρόστιμα για τους Βρετανούς που θα κάνουν άσκοπα ταξίδια στο εξωτερικό, βάσει της νέας νομοθεσίας, η οποία αναμένεται να εγκριθεί εντός της εβδομάδας - Τι θα ισχύει για τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας

2' 25" χρόνος ανάγνωσης

Με βαρύ πρόστιμο ύψους 5.000 λιρών (περίπου 5.800 ευρώ) απειλούνται όσοι επιχειρήσουν να ταξιδέψουν χωρίς σοβαρό λόγο από τη Βρετανία στο εξωτερικό πριν από τα τέλη Ιουνίου, βάσει των νέων νομοθετικών ρυθμίσεων COVID, που αναμένεται να τεθούν προς ψήφιση στο τοπικό κοινοβούλιο εντός της εβδομάδας.

Σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία, οι διαδηλώσεις θα επιτρέπονται -με τήρηση των μέτρων- καθώς θα εξαιρούνται από την απαγόρευση μαζικών συγκεντρώσεων.

Οι Βρετανοί βουλευτές θα ψηφίσουν για τη νέα νομοθεσία την Πέμπτη. Εφόσον οι ρυθμίσεις εγκριθούν, θα τεθούν σε ισχύ την επόμενη Δευτέρα 29 Μαρτίου. 

Αν και ορισμένοι βουλευτές των Συντηρητικών φέρονται έτοιμοι να καταψηφίσουν τις νομοθετικές προτάσεις, η κυβέρνηση αναμένεται να κερδίσει εύκολα την υποστήριξη της Βουλής των Κοινοτήτων, σύμφωνα με το Sky News.

Οι ρυθμίσεις λήγουν στις 30 Ιουνίου, εκτός εάν καταργηθούν ή τροποποιηθούν νωρίτερα. Η νομοθεσία καθορίζει επίσης σειρά «βημάτων» για τη χαλάρωση του lockdown.

Διαβάστε ακόμη: Τζόνσον: Το τρίτο κύμα της πανδημίας μπορεί να χτυπήσει και τη Βρετανία

Τι προβλέπεται για τα ταξίδια στο εξωτερικό

Όσον αφορά τα ταξίδια στο εξωτερικό, η νέα νομοθεσία ορίζει ότι κανείς δεν μπορεί να εγκαταλείψει την Αγγλία για να ταξιδέψει σε προορισμό εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου χωρίς σοβαρό λόγο.

Πρόστιμα ύψους 5.000 λιρών μπορούν να επιβληθούν σε όσους παραβιάζουν αυτόν τον κανόνα. Τα άσκοπα ταξίδια στο εξωτερικό θεωρούνταν ήδη παράτυπα, ωστόσο η συγκεκριμένη ποινή αποτελεί νέο μέτρο.

Παράλληλα, μπορεί να επιβληθεί προειδοποιητική ποινή ύψους 200 λιρών (περίπου 230 ευρώ) σε όσους δεν συμπληρώσουν το απαιτούμενο έντυπο δήλωσης ταξιδιού, το οποίο περιλαμβάνει προσωπικά στοιχεία και τους λόγους του ταξιδιού, για όσους εγκαταλείπουν το Ηνωμένο Βασίλειο.

Υπάρχουν ορισμένες εξαιρέσεις από την απαγόρευση, οι οποίες περιλαμβάνουν ταξίδια για:

  • Εργασία.
  • Σπουδές.
  • Νομικές υποχρεώσεις ή εκλογές.
  • Μετακόμιση, πώληση ή ενοικίαση ακινήτου.
  • Λόγοι παιδικής μέριμνας ή για να είναι κανείς παρών κατά τη γέννηση παιδιού.
  • Επίσκεψη σε συγγενή ή στενό φίλο του οποίου η υγεία βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση.
  • Κηδεία.
  • Παρουσία σε γαμήλια τελετή στενού συγγενή.
  • Ιατρικά ραντεβού.
  • Αποφυγή κινδύνου τραυματισμού.

Η απαγόρευση δεν ισχύει για όσους ταξιδεύουν στην περιοχή των Νησιών της Μάγχης, της Νήσου Μαν και της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας – εκτός εάν αυτός δεν είναι ο τελικός προορισμός.

Ο Βρετανός υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ δήλωσε ότι είναι πολύ νωρίς για να ανακοινωθεί τι θα γίνει στις διακοπές. «Το νωρίτερο ως ημερομηνία που μπορούμε να επιτρέψουμε τα διεθνή ταξίδια… είναι η 17η Μαΐου. Αυτό δεν έχει αλλάξει», δήλωσε ο κ. Χάνκοκ στο Sky News.

Τι προβλέπεται για τις διαδηλώσεις

Οι διαδηλώσεις θα θεωρούνται επιτρεπόμενη εξαίρεση από την απαγόρευση μαζικών συγκεντρώσεων, υπό την προϋπόθεση ότι «διοργανώνονται από μια επιχείρηση, ένα φιλανθρωπικό ίδρυμα, έναν δημόσιο οργανισμό ή έναν πολιτικό οργανισμό».

Οι διοργανωτές θα πρέπει επίσης να λαμβάνουν τις «απαιτούμενες προφυλάξεις σε σχέση με τη συγκέντρωση» – πιθανώς εξασφαλίζοντας πως οι συγκεντρωμένοι φορούν μάσκες και τηρούν αποστάσεις.

Διαβάστε επίσης: Επεισοδιακή διαδήλωση στο Μπρίστολ

Είχε προηγηθεί επιστολή βουλευτών, οι οποίοι τόνιζαν ότι δεν είναι αποδεκτό να θεωρούνται παράνομοι όσοι συμμετέχουν σε μια διαμαρτυρία.

Με πληροφορίες από Sky News, Reuters