ΚΟΣΜΟΣ

Την παραίτηση του πρωθυπουργού ζήτησε η πρόεδρος της Σλοβακίας

Την παραίτηση του πρωθυπουργού ζήτησε η πρόεδρος της Σλοβακίας

Την παραίτηση του πρωθυπουργού Ίγκορ Μάτοβιτς ζήτησε η πρόεδρος της Σλοβακίας Ζουζάνα Τσαπούτοβα, με στόχο να μπει ένα τέλος στη συνεχιζόμενη κρίση στους κόλπους του κυβερνητικού συνασπισμού και να σχηματιστεί μια νέα κυβέρνηση.

Η κρίση ξεκίνησε πριν από τρεις εβδομάδες, όταν ο Μάτοβιτς αποφάσισε να παραγγείλει το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V για την Covid-19 χωρίς να ενημερώσει τους εταίρους του. Τα άλλα κόμματα διαφωνούσαν επειδή το εμβόλιο αυτό δεν έχει εγκριθεί ακόμη από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA).

«Είναι αναπόφευκτο για τον πρωθυπουργό να επιτρέψει, μέσω της παραίτησής του, να υπάρξει μια συμφωνία μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων» για τον ανασχηματισμό, ανέφερε η Τσαπούτοβα σε διάγγελμά της που μεταδόθηκε ζωντανά από την τηλεόραση.

Την Κυριακή ο Μάτοβιτς δήλωσε πρόθυμος να παραιτηθεί, όμως έθεσε ορισμένες προϋποθέσεις: να παραμείνει υπουργός και να αποχωρήσουν ορισμένοι από τους πολιτικούς αντιπάλους του εντός του κυβερνητικού συνασπισμού, αιτήματα που πυροδότησαν νέες αντιδράσεις.

Σήμερα, το κοινοβούλιο ανέστειλε τη συνεδρίασή του, εν μέσω της κυβερνητικής κρίσης και ενώ πολλοί υπουργοί έχουν ήδη παραιτηθεί.

Η Τσαπούτοβα, αρμοδιότητα της οποίας είναι ο διορισμός του πρωθυπουργού, χαρακτήρισε απαράδεκτο να μην λειτουργούν ούτε ο εκτελεστικός ούτε ο νομοθετικός βραχίονας, ενώ η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με την πανδημία. «Τρεις εβδομάδες συζητήσεων χωρίς αποτέλεσμα ενώ τα νοσοκομεία έχουν γεμίσει, το νοσηλευτικό προσωπικό είναι εξαντλημένο και οι άνθρωποι αγωνίζονται για τη ζωή τους… είναι επικίνδυνο και ανεύθυνο», τόνισε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ, Reuters