Σενάρια ανασχηματισμού στην Τουρκία

Σενάρια ανασχηματισμού στην Τουρκία

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΓΚΥΡΑ. Φυγή προς τα εμπρός μέσω ανασχηματισμού σχεδιάζει ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς τα οικονομικά προβλήματα συσσωρεύονται και η ανάγκη αναπροσανατολισμού της εξωτερικής πολιτικής γίνεται πιεστική. Διαρροές αναφέρουν ότι οι αλλαγές αφορούν μεταξύ άλλων το υπουργείο Εξωτερικών, ενώ δεν θα επηρεάσουν τα χαρτοφυλάκια της Αμυνας και των Εσωτερικών. «Ο πρόεδρος θα αναδιατάξει το κυβερνητικό σχήμα», δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό ΝΤV o αντιπρόεδρος του κυβερνώντος ΑΚΡ Μαχίρ Ουνάλ. «Αυτό θα το δούμε τις επόμενες ημέρες». 

Πρόκειται για τον πρώτο μεγάλο ανασχηματισμό από το 2018, χρονιά κατά την οποία ο Ερντογάν ορκίστηκε πρόεδρος με νέες διευρυμένες εξουσίες. Οι αλλαγές ξεκίνησαν το Σαββατοκύριακο με την αποπομπή του διοικητή της Τράπεζας της Τουρκίας και την επαναφορά του αξιώματος υπό πολιτικό έλεγχο. Το νέο οικονομικό επιτελείο θα βρεθεί αντιμέτωπο με το τιτάνιο έργο της αποκατάστασης της εμπιστοσύνης των αγορών, που κλονίστηκε εξαιτίας των αλλαγών στην κεντρική τράπεζα. Παράλληλα θα αναζητήσει τρόπους να αποφευχθεί η επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ εις βάρος της κρατικής τράπεζας Halkbank, εξέλιξη με πιθανές καταστροφικές συνέπειες, που επικρέμαται ως δαμόκλειος σπάθη στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας. 

Συνολικά η Αγκυρα αναζητεί τρόπους να βελτιώσει τις σχέσεις της με την Ουάσιγκτον χωρίς να εγκαταλείψει τους ρωσικούς αντιαεροπορικούς πυραύλους S-400. Ως προς τις εσωτερικές ισορροπίες στους κόλπους της τουρκικής κυβέρνησης, τα σενάρια αναφέρουν πιθανή επάνοδο του «έκπτωτου» γαμπρού του Τούρκου προέδρου, πρώην υπουργού Οικονομικών Μπεράτ αλ Μπαϊράκ, σε ρόλο αντιπροέδρου της κυβέρνησης. Στη θέση έτερου αντιπροέδρου ενδέχεται να τοποθετηθεί ο πρώην πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή