Νέα ερωτήματα για το εμβόλιο της AstraZeneca

Νέα ερωτήματα για το εμβόλιο της AstraZeneca

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε νέο κύκλο αμφισβήτησης τίθεται το εμβόλιο που παρασκευάζεται από την AstraZeneca και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Η ανεξάρτητη επιτροπή ειδικών, που αξιολογεί τα στοιχεία των κλινικών μελετών στις ΗΠΑ, ενημέρωσε με επιστολή της κυβερνητικούς φορείς αλλά και την παρασκευάστρια φαρμακοβιομηχανία, ότι τα στοιχεία της κλινικής δοκιμής στις ΗΠΑ που η AstraZeneca είχε παρουσιάσει δημοσίως, λίγες ώρες νωρίτερα, είναι «παρωχημένα και πιθανώς παραπλανητικά» και εμφανίζουν το εμβόλιο αποτελεσματικότερο από ό,τι είναι στην πραγματικότητα.

Στην άκρως ασυνήθιστη επιστολή της, η αμερικανική επιτροπή ελέγχου δεδομένων και ασφαλείας, στην οποία συμμετέχουν στατιστικολόγοι, λοιμωξιολόγοι και ειδικοί επί θεμάτων ηθικής, αναφέρει ότι «τα ποσοστά σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου που επέλεξε να ανακοινώσει η ΑstraZeneca ήταν τα πιο ευνοϊκά, και όχι τα πιο πρόσφατα και ολοκληρωμένα» και καταλήγει, «τέτοιες αποφάσεις υποσκάπτουν την εμπιστοσύνη της κοινής γνώμης στην επιστημονική διαδικασία». Σε ηπιότερους τόνους, αλλά στην ίδια κατεύθυνση, κινήθηκε και ο επικεφαλής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Λοιμωδών Νόσων, δρ Αντονι Φάουτσι, ο οποίος, σε τηλεοπτική του εμφάνιση στην εκπομπή Good Morning America, χθες τόνισε ότι το εμβόλιο της AstraZeneca «είναι, κατά πάσα πιθανότητα, πολύ καλό», προσθέτοντας ωστόσο ότι τα «στοιχεία που δημοσιοποίησε η φαρμακοβιομηχανία πιθανώς να είναι παραπλανητικά» και πρέπει να διασαφηνιστούν.

Η AstraZeneca, σε χθεσινό δελτίο Τύπου, επισήμανε ότι τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε προκύπτουν από την «ενδιάμεση ανάλυση των δεδομένων της κλινικής μελέτης, που πραγματοποιήθηκε πριν από τις 17 Φεβρουαρίου». Υπεραμύνθηκε, ωστόσο, της απόφασής της να τα ανακοινώσει, τονίζοντας ότι η «αρχική αξιολόγηση» των οριστικών συμπερασμάτων της κλινικής μελέτης είναι παρόμοια. Επίσης, δεσμεύτηκε να δημοσιοποιήσει νέα ανάλυση των στοιχείων εντός 48 ωρών. 

Σύμφωνα με καλώς πληροφορημένη πηγή, o προβληματισμός της επιτροπής ελέγχου δεδομένων και ασφαλείας αφορούσε το αν οι εθελοντές που συμμετείχαν στη μελέτη ήταν πιθανά ή επιβεβαιωμένα κρούσματα. Η AstraZeneca κλήθηκε, σε δύο διαφορετικές περιστάσεις, να καθορίσει σαφώς πόσοι εθελοντές είχαν προσβληθεί από κορωνοϊό. Η εταιρεία αντ’ αυτού επέλεξε να δημοσιοποιήσει τα ενδιάμεσα αποτελέσματα, χωρίς να ολοκληρώσει την ανάλυση που της ζητήθηκε, κάτι που πιθανώς να ευνόησε την εικόνα του εμβολίου.

Στη Ρουμανία, την τελευταία εβδομάδα ακυρώθηκαν 33.000 ραντεβού εμβολιασμού με το σκεύασμα της AstraZeneca, ενώ περισσότεροι από 10.000 πολίτες απλώς δεν εμφανίστηκαν. Το εμβολιαστικό κέντρο στο Βελιγράδι της Σερβίας, όπου θα χορηγείτο το εμβόλιο, τη Δευτέρα παρέμενε κενό, ενώ ανώτατος Νορβηγός αξιωματούχος τόνισε ότι πιθανώς να μην ξαναρχίσει ο εμβολιασμός με το συγκεκριμένο σκεύασμα γιατί οι πολίτες το απορρίπτουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή