ΗΠΑ: Η Pfizer αρχίζει τις κλινικές δοκιμές ενός νέου αντιϊκού φαρμάκου από το στόμα

ΗΠΑ: Η Pfizer αρχίζει τις κλινικές δοκιμές ενός νέου αντιϊκού φαρμάκου από το στόμα

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Pfizer ανακοίνωσε ότι ξεκινά στις ΗΠΑ τη δοκιμή ενός νέου αντιϊκού φαρμάκου κατά του κορωνοϊού, το οποίο λαμβάνεται από το στόμα. Πρόκειται για το φάρμακο PF-07321332, έναν αναστολέα πρωτεάσης, που μπορεί να συνταγογραφηθεί σε ασθενείς με τα πρώτα σημάδια λοίμωξης Covid-19, οι οποίοι δεν νοσηλεύονται. Η φαρμακευτική εταιρεία δήλωσε ότι το νέο υποψήφιο φάρμακο, εφόσον αποδειχθεί ασφαλές και αποτελεσματικό και εγκριθεί, θα βοηθήσει στις μελλοντικές απειλές από τον κορωνοϊό.

«Η αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19 απαιτεί τόσο την πρόληψη μέσω εμβολίου όσο και τη στοχευμένη θεραπεία για όσους μολύνονται από τον ιό. Δεδομένου ότι αυτός μεταλλάσσεται, καθώς και της συνεχιζόμενης επίπτωσης της Covid-19 παγκοσμίως, φαίνεται πιθανό πως θα είναι κρίσιμο να έχουμε πρόσβαση σε θεραπευτικές επιλογές τόσο τώρα όσο και πέρα από την πανδημία», ανέφερε ο δρ Μίκαελ Ντόλστεν, επικεφαλής επιστήμονας και πρόεδρος του τμήματος ερευνών και ανάπτυξης της εταιρείας.

Η φάση 1 της τυχαιοποιημένης, διπλά τυφλής και ελεγχόμενης με εικονικό φάρμακο (πλασίμπο) κλινικής δοκιμής θα γίνει σε υγιείς ενήλικες, προκειμένου να αξιολογηθεί η ασφάλεια του φαρμάκου και πόσο καλά αυτό γίνεται ανεκτό. Οι εν λόγω αναστολείς δουλεύουν προσδενόμενοι σε ένα ένζυμο του ιού (την πρωτεάση) και τον εμποδίζουν έτσι να αναπαραχθεί μέσα στα ανθρώπινα κύτταρα. Παρόμοια φάρμακα έχουν χρησιμοποιηθεί κατά του ιού HIV και της ηπατίτιδας C.

Οι έως τώρα εργαστηριακές δοκιμές της ουσίας PF-07321332 έδειξαν ότι εμφανίζει ισχυρή δράση κατά του κορωνοϊού SARS-CoV-2, καθώς και κατά άλλων κορωνοϊών. Είναι ο πρώτος αναστολέας πρωτεάσης, χορηγούμενος από το στόμα, που θα δοκιμαστεί σε κλινική μελέτη κατά του κορωνοϊού. Η Pfizer ξεκίνησε να δοκιμάζει ήδη (φάση 1b) έναν άλλο αναστολέα πρωτεάσης (PF-07304814) που χορηγείται ενδοφλέβια σε νοσηλευόμενους ασθενείς με Covid-19.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή