Άγκυρα: Απαράδεκτες οι δηλώσεις Μακρόν για τουρκική ανάμειξη στις εκλογές

Άγκυρα: Απαράδεκτες οι δηλώσεις Μακρόν για τουρκική ανάμειξη στις εκλογές

1' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απαράδεκτες χαρακτήρισε η Άγκυρα τις δηλώσεις του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος ανέφερε ότι η Τουρκία επιθυμεί να επηρεάσει τις επόμενες προεδρικές εκλογές στη χώρα του.

«Προφανώς. Θα υπάρξουν απόπειρες ανάμιξης στις επόμενες εκλογές. Έχει γραφτεί και οι απειλές δεν είναι συγκαλυμμένες», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος, ερωτηθείς στο πλαίσιο ντοκιμαντέρ που προβλήθηκε την Τρίτη από το τηλεοπτικό κανάλι France 5.

«Θεωρούμε απαράδεκτες αυτές τις δηλώσεις, που είναι αντίθετες με το πνεύμα φιλίας και συμμαχίας», αντέδρασε το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας σε ανακοίνωσή του.

«Η Τουρκία δεν έχει καμία άλλη έγνοια, σε ό,τι αφορά την εσωτερική πολιτική της Γαλλίας, παρά μόνο την ευημερία των περίπου 800.000 Τούρκων που ζουν σε αυτή τη χώρα», πρόσθεσε.

Σημειώνεται ότι η Γαλλία έχει περιφερειακές εκλογές τον Ιούνιο και προεδρικές το 2022.

Οι σχέσεις μεταξύ των προέδρων της Γαλλίας και της Τουρκίας, Εμανουέλ Μακρόν και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχουν υπάρξει έντονες – από τη θρησκεία μέχρι τη Λιβύη και τη διενέργεια ερευνών για ενεργειακούς πόρους στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας προέβη σε προσωπικού χαρακτήρα επιθέσεις, ωστόσο τον Ιανουάριο αντάλλαξαν επιστολές και έκτοτε επιχειρούν να βελτιώσουν τις σχέσεις τους.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας έχει τονίσει ότι ο διάλογος με την Τουρκία παραμένει αναγκαίος, επισημαίνοντας ότι η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ και βασικός σύμμαχος στο προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή