Μακρόν: Τουρκική ανάμειξη στις εκλογές

Μακρόν: Τουρκική ανάμειξη στις εκλογές

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΓΚΥΡΑ. Προειδοποίηση για τουρκική προσπάθεια επηρεασμού των προεδρικών εκλογών του 2022 στη Γαλλία απηύθυνε ο πρόεδρος της χώρας Εμανουέλ Μακρόν. Ερωτηθείς αν θα υπάρξουν απόπειρες τουρκικής ανάμειξης στην αναμέτρηση, σε συνέντευξή του στο France 5, απάντησε: «Φυσικά. Είναι γραμμένο και οι απειλές δεν είναι συγκεκαλυμμένες. Πρέπει, λοιπόν, να έχουμε καθαρό μυαλό. Πιστεύω ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει ανεκτό». «Δεν θέλω να επανενταχθώ σε μια ειρηνική σχέση, αν γίνονται παρασκηνιακά τέτοιες κινήσεις», προσέθεσε, αν και επέμεινε ότι πρέπει να διατηρηθεί ανοικτός ο δίαυλος επικοινωνίας με την Αγκυρα. Πολιτικοί αναλυτές στη χώρα θεωρούν ότι η επίμαχη αποστροφή έχει στόχο να συσπειρώσει το συντηρητικό εκλογικό σώμα, που θα μπορούσε να πεισθεί από την ισλαμοφοβική ρητορική της βασικότερης αντιπάλου του, της επικεφαλής της γαλλικής Ακροδεξιάς, Μαρίν Λεπέν. 

Νέο τουρκικό Σύνταγμα προανήγγειλε, εξάλλου, χθες ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, ανακοινώνοντας ότι το κείμενο θα παρουσιασθεί για δημόσια διαβούλευση το επόμενο έτος, μετά την αναθεώρηση του Συντάγματος του 2017, βάσει του οποίου ο ίδιος έλαβε τεράστιες εξουσίες. Ο Ερντογάν αποκάλυψε τα σχέδιά του σε ομιλία στο συνέδριο του κυβερνώντος κόμματος, όπου συμμετείχαν 1.000 σύνεδροι, παρά την έξαρση της πανδημίας. 

«Δεν έχουμε την πολυτέλεια να γυρίσουμε την πλάτη μας είτε στη Δύση είτε στην Ανατολή. Γνωρίζουμε πως δεν είναι εύκολο να δημιουργούμε σταθερές σχέσεις συνεργασίας με χώρες που μεταξύ τους έχουν ένταση και ανταγωνισμό», είπε αναφερόμενος στις σχέσεις της Αγκυρας με την Ε.Ε. και τις ΗΠΑ. Τέλος, απευθύνθηκε στον πατριωτισμό των Τούρκων για τη στήριξη της λίρας και της εγχώριας οικονομίας: «Το ξένο νόμισμα και το χρυσό που έχουν στα σπίτια τους οι πολίτες, και αποτελούν τον εθνικό μας πλούτο, να τα καταθέσουν σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και να τα επαναφέρουν στην οικονομία και την παραγωγή της χώρας». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή