Πρώτο σε ψήφους το Λικούντ του Νετανιάχου

Πρώτο σε ψήφους το Λικούντ του Νετανιάχου

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΕΛ ΑΒΙΒ. Δυσχερής αναμένεται να αποδειχθεί η προσπάθεια του κόμματος Λικούντ, του πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου, να σχηματίσει κυβέρνηση, καθώς με καταμετρημένο το 91% των ψήφων έως χθες το μεσημέρι, ο κυβερνητικός συνασπισμός δεν εξασφάλιζε τις απαραίτητες 61 έδρες στην Κνέσετ.

Η αντιπολίτευση, αποτελούμενη από αριστερά, κεντρώα και συντηρητικά κόμματα, δεν αναμενόταν ούτε αυτή να εξασφαλίσει πλειοψηφία εδρών. Την ίδια ώρα, το κόμμα της Αραβικής Λίστας, του Μανσούρ Αμπάς, και το εθνικιστικό Γιαμίνα, του πρώην υπουργού Ναφτάλι Μπένετ, δεν είχαν ανακοινώσει μέχρι χθες εάν θα στηρίξουν μία από τις κοινοβουλευτικές παρατάξεις. Ολα μπορεί, όμως, να ανατραπούν, καθώς η καταμέτρηση συνεχίζεται και αναμένεται να ολοκληρωθεί αύριο.

Η πολιτική αβεβαιότητα που προέκυψε από τις τέταρτες εκλογές σε δύο χρόνια και η οξεία πόλωση της ισραηλινής κοινωνίας, όπως αποτυπώθηκε στο αποτέλεσμα, καθιστούν πιθανή νέα –πέμπτη κατά σειράν– προσφυγή στις κάλπες. «Ο δρόμος προς την εξουσία είναι πολύ δύσκολος», λέει ο πολιτικός αναλυτής Μίτσελ Μπαράκ στους New York Times. «Το πρόβλημα δεν αφορά μόνο τους αριθμούς, αλλά και τις “κόκκινες γραμμές” που έχει ορίσει το κάθε κόμμα για τη συμμετοχή του σε κυβέρνηση. Η εμμονή τους προκαλεί αδιέξοδο». 

Ο πρωθυπουργός, που αντιμετωπίζει δίωξη για διαφθορά, επιχειρεί ήδη να προσελκύσει στελέχη του δεξιού κόμματος του Γκιντόν Σάαρ, καθώς και του Γιαμίνα, του Ναφτάλι Μπένετ, σε μια προσπάθεια να κάνει την πλάστιγγα να γείρει υπέρ του. Ο Μπένετ, που υπήρξε προσωπάρχης του Νετανιάχου και υπουργός Παιδείας σε κυβέρνηση του Λικούντ, αρνείτο μέχρι χθες το βράδυ να προσφέρει τη στήριξή του, αν και σε παλαιότερες δηλώσεις του είχε αποκλείσει κάθε ενδεχόμενο συνεργασίας του με τον Λαπίντ. Την ίδια ώρα, οι ρωγμές στο εσωτερικό του κυβερνητικού συνασπισμού δεν προμηνύουν καλό για τον Νετανιάχου. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του ισραηλινού Τύπου, το υπουργικό συμβούλιο αποδείχθηκε ανίκανο να συμφωνήσει ακόμη και στον προϋπολογισμό της χώρας, εκθέτοντας την κυβέρνηση σε στιγμή οξείας υγειονομικής κρίσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή