Απάντηση Πεκίνου στη Βρετανία με κυρώσεις κατά προσώπων και οργανώσεων

Απάντηση Πεκίνου στη Βρετανία με κυρώσεις κατά προσώπων και οργανώσεων

Κλιμακώνεται η ένταση με αφορμή τη μεταχείριση των Ουιγούρων

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οξύνεται η διπλωματική και οικονομική αντιπαράθεση της Κίνας με τη Μεγάλη Βρετανία σχετικά με τη μεταχείριση της μειονότητας των Ουιγούρων Μουσουλμάνων στην περιοχή Σιντζιάνγκ.

Η Κίνα επικρίνεται διεθνώς για τη θεωρούμενη ως καταπίεση των Μουσουλμάνων πολιτών της στην περιοχή, με την κυβέρνηση στο Λονδίνο καθώς και οργανώσεις, βουλευτές και άλλους να καταγγέλλουν σε υψηλούς τόνους την τακτική του Πεκίνου.

Τη Δευτέρα η Βρετανία σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις ΗΠΑ και τον Καναδά ανακοίνωσε κυρώσεις σε βάρος Κινέζων αξιωματούχων που φέρονται να ενέχονται σε αντιδημοκρατικές πράξεις στην περιοχή Σιντζιάνγκ.

Αυτό έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση της κινεζικής κυβέρνησης, που την Παρασκευή ανακοίνωσε σειρά κυρώσεων σε βάρος βρετανικών συμφερόντων, προσώπων και οργανώσεων. Ανάμεσά τους συγκαταλέγονται και Βρετανοί βουλευτές, που είναι μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων και αυτής των Λόρδων, καθώς και ακαδημαϊκοί.

Η Βρετανία, που λόγω της πρώην αποικίας του Χονγκ Κονγκ (ανήκε στο στέμμα έως το 1997 και έκτοτε έχει επιστρέψει στην Κίνα) διατηρεί άμεσο ενδιαφέρον για τα τεκταινόμενα στην Κίνα, έχει επικρίνει επανειλημμένα την τελευταία περίοδο τη δράση του Πεκίνου σε βάρος των Ουιγούρων.

«Η κίνηση αυτή, βασισμένη σε τίποτε περισσότερο από ψεύδη και παραπληροφόρηση, παραβιάζει ξεκάθαρα τους διεθνείς νόμους και τις βασικές αρχές που διέπουν τις διεθνείς σχέσεις, συνιστά χονδροειδή παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας και υπονομεύει σοβαρά τις σινοβρετανικές σχέσεις», ανέφερε σχετική ανακοίνωση του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, με τη γλώσσα του να απηχεί την ένταση που προκύπτει μεταξύ Πεκίνου και Λονδίνου.

Οι κυρώσεις αφορούν σε απαγόρευση εισόδου στην ηπειρωτική Κίνα καθώς και το Χονγκ Κονγκ και το Μακάο, όχι μόνο στα συγκεκριμένα άτομα αλλά και στις οικογένειές τους, ενώ παγώνουν τα περιουσιακά τους στοιχεία στην Κίνα και τυχόν επιχειρηματικές σχέσεις με την πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου. Επιπλέον εκλήθη για εξηγήσεις ο Βρετανός πρέσβης στην Κίνα.

Ένας από τους βουλετές που υφίστανται τις κυρώσεις, ο πρώην ηγέτης του Συντηρητικού Κόμματος Ίαν Ντάνκαν Σμιθ, αντέδρασε με ανάρτησή του χαρακτηρίζοντας «τίτλο τιμής» τις κυρώσεις της Κίνας στο πρόσωπό του.

«Αποτελεί καθήκον μας να ξεσκεπάζουμε την καταπάτηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων στο Χονγκ Κονγκ και τη γενοκτονία των Ουιγούρων. Όσοι από εμάς ζούμε ελεύθερα με βάση τους νόμους πρέπει να μιλήσουμε εκ μέρους και εκείνων που δεν έχουν φωνή», ανέφερε στην ανάρτησή του ο Συντηρητικός βουλευτής. 

Σημειώνεται η απόλυτη αφωνία της Άγκυρας για τη φερόμενη ως καταδυνάστευση των ομόδοξων Ουιγούρων ενώ ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Γουάνγκ Γι επισκεπτόταν την τουρκική πρωτεύουσα, τη στιγμή που υποτίθεται ότι υπερασπιζόταν τα δίκαια των απανταχού Μουσουλμάνων, σε Ασία, Ευρώπη και Αφρική.

Πηγή: Reuters, CNN

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή