Γαλλία για εμβόλια: «Προπαγάνδα» από Ρωσία και Κίνα, «εκβιάζει» η Βρετανία

Γαλλία για εμβόλια: «Προπαγάνδα» από Ρωσία και Κίνα, «εκβιάζει» η Βρετανία

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σφοδρά πυρά προς αρκετές κατευθύνσεις εξαπέλυσε την Παρασκευή ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, σχετικά με τον «πόλεμο» των εμβολίων, στρεφόμενος κατά της Μόσχας και του Πεκίνου, αλλά και του Λονδίνου.

Ο Γάλλος ΥΠΕΞ, αναφερόμενος στη Βρετανία, κατηγόρησε το Λονδίνο για εκβιασμό στις αποστολές του εμβολίου της AstraZeneca, διότι αντιμετωπίζει πρόβλημα αποθήκευσης για την χορήγηση των δεύτερων δόσεων στα άτομα που έχουν λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου.

«Δεν μπορούμε να προσφεύγουμε έτσι στον εκβιασμό, διότι θελήσαμε να εμβολιάσουμε γρήγορα με την πρώτη δόση και δεν έχουμε να κάνουμε την δεύτερη. Η Ευρώπη δεν οφείλει να πληρώσει την πολιτική αυτή», είπε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας.

«Εργαλείο προπαγάνδας και επιθετικής διπλωματίας» το Sputnik-V

Στρεφόμενος κατά της Ρωσίας, ο ίδιος υποστήριξε πως «με τον τρόπο που χρησιμοποιείται το εμβόλιο Sputnik-V, είναι μάλλον εργαλείο προπαγάνδας και επιθετικής διπλωματίας παρά μέσο αλληλεγγύης και υγειονομικής βοήθειας».

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών παρουσίασε το παράδειγμα της Τυνησίας συγκρίνοντας τις ανακοινώσεις της Ρωσίας για την αποστολή δόσεων του Sputnik V και τις ανακοινώσεις για την αποστολή εμβολίων μέσω του συστήματος COVAX του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

«Η Ρωσία ανακοίνωσε με επικοινωνιακή υπερπροβολή ότι επρόκειτο να δωρίσει 30.000 δόσεις στην Τυνησία, μπράβο Sputnik!».«Αλλά συγχρόνως ο μηχανισμός Covax έχει ήδη στείλει 100.000 δόσεις και θα στείλει άλλες 400.000 μέχρι τον Μάιο. Και για τον χρόνο αυτόν προβλέπεται η αποστολή ακόμη 4 εκατομμυρίων δόσεων. Αυτό είναι πραγματικό έργο αλληλεγγύης, είναι πραγματική υγειονομική συνεργασία».

O Λε Ντριάν έθεσε στο ίδιο κάδρο και το Πεκίνο. «Η Κίνα, η Ρωσία ασκούν πολιτική επιρροής μέσω του εμβολίου πριν ακόμη εμβολιάσουν τον δικό τους πληθυσμό», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στην περίπτωση της Σενεγάλης αποκάλυψε ότι όταν η Κίνα ανακοίνωνε ότι έχει αποστείλει 200.000 δόσεις στην χώρα αυτή, το σύστημα Covax είχε ήδη αποστείλει την διπλάσια ποσότητα.

Παρά την διαφημιζόμενη επιτυχία του ρωσικού εμβολίου, το οποίο έχει λάβει άδεια κυκλοφορίας σε 56 χώρες στο πλαίσιο της εκστρατείας προπαγάνδας, η Ρωσία πασχίζει να εμβολιάσει τον ρωσικό πληθυσμό, μεγάλο μέρος του οποίου διατηρεί την καχυποψία του.

Το ρωσικό εμβόλιο έγινε δεκτό με σκεπτικισμό μετά την εμφάνισή του το καλοκαίρι, για να βρεθεί τον Φεβρουάριο να έχει λάβει την «σφραγίδα» της επιθεώρησης The Lancet. Αίτηση αδειοδότησης του ρωσικού εμβολίου εξετάζεται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή