Eπεκτείνονται οι δυνατότητες εμβολιασμού

Eπεκτείνονται οι δυνατότητες εμβολιασμού

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η εξέλιξη της πανδημίας στην Ευρώπη δεν γεννά αισιοδοξία, αλλά τουλάχιστον ενισχύονται τα όπλα που διαθέτουμε για την καταπολέμηση του κορωνοϊού. Χθες, ο επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς της Ε.Ε. Τιερί Μπρετόν ανακοίνωσε ότι 55 εκατομμύρια δόσεις του μονοδοσικού εμβολίου της Johnson & Johnson θα παραδοθούν στην Ε.Ε. από τον Απρίλιο, ενώ άλλα 120 εκατομμύρια δόσεις θα παραδοθούν μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου. Επ’ ευκαιρία της συνεχιζόμενης έντασης για τις εξαγωγές εμβολιαστικών δόσεων, ο Μπρετόν παραδέχθηκε ότι υπήρξε πρόβλημα με την AstraZeneca, προσθέτοντας ότι «η Ε.Ε. διαθέτει τα εργαλεία για να διασφαλίσει ότι οι εμβολιαστικές δόσεις που παράγονται εντός Ε.Ε. θα παραμείνουν εκεί έως ότου η εταιρεία επιστρέψει στις δεσμεύσεις της» και κατέληξε ότι η Ευρώπη αναμένεται να έχει εμβολιάσει το καλοκαίρι, έως τα μέσα Ιουλίου, αρκετούς ανθρώπους για να πετύχει την πολυπόθητη ανοσία της αγέλης.

Στη δίνη του τρίτου κύματος βρίσκεται η Γερμανία. Ο Λόταρ Βίλερ, πρόεδρος του επιδημιολογικού Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ, προειδοποίησε χθες ότι αν δεν περιοριστεί η διασπορά του ιού στη χώρα, δεν αποκλείεται να καταγράφονται 100.000 νέα κρούσματα ημερησίως. Την ίδια στιγμή το Βερολίνο εξετάζει την τοποθέτηση της Γαλλίας στην «κόκκινη ζώνη», γεγονός που αυτομάτως θα ενισχύσει τους συνοριακούς ελέγχους μεταξύ των δύο χωρών και θα καταστήσει υποχρεωτική την παραμονή σε καραντίνα.

Σε επίκεντρο της πανδημίας, όπου καταγράφονται και οι περισσότεροι θάνατοι, έχει εξελιχθεί η Ανατολική Ευρώπη. Τα δέκα από τα έντεκα κράτη της Γηραιάς Ηπείρου που πλήττονται δριμύτερα από το νέο πανδημικό κύμα βρίσκονται στο ανατολικό τμήμα της. Συνδυαστικά η απειθαρχία των πολιτών στην τήρηση των περιοριστικών μέτρων και η μακροχρόνια έλλειψη επενδύσεων στα συστήματα υγείας έχουν φέρει τα νοσηλευτικά ιδρύματα στο χείλος της κατάρρευσης. 

Τέλος, η μεγάλη διασπορά του κορωνοϊού δυσχεραίνει ακόμα και τις πιο συνήθεις ιατρικές πράξεις. Μελέτη, που εκπονήθηκε από τη διεθνή κοινοπραξία χειρουργών COVIDSurg και δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση British Journal of Surgery, συνιστά τον κατά προτεραιότητα εμβολιασμό κατά της COVID-19 όσων πρόκειται να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση. Η λοίμωξη με κορωνοϊό μετά την επέμβαση, τονίζουν οι επιστήμονες, αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο θανάτου. Για παράδειγμα, ασθενείς άνω των 70 ετών που υποβάλλονται σε αφαίρεση καρκινικού όγκου έχουν μέση θνητότητα 2,8%, η οποία εκτινάσσεται στο 18,6% (σχεδόν ο ένας στους πέντε) εάν μολυνθούν από κορωνοϊό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή