O Τζο Μπάιντεν ως αντι-Τραμπ

O Τζο Μπάιντεν ως αντι-Τραμπ

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Στην πρώτη εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη Τύπου μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν υποσχέθηκε ότι θα διπλασιάσει τον στόχο των εμβολιασμών στα 200 εκατομμύρια, αντί των 100 εκατομμυρίων τις πρώτες 100 ημέρες της διακυβέρνησής του. Ο Μπάιντεν προχώρησε σε ασυνήθιστα μεγάλο αριθμό αναφορών στον προκάτοχό του, Ντόναλντ Τραμπ, δηλώνοντας ειρωνικά ότι του έχει «λείψει».

Οι πραγματικά μεγάλες ανακοινώσεις, που αφορούν το γιγάντιο πρόγραμμα τόνωσης της οικονομίας μετά την πανδημία και δίκαιης μετάβασης για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης αναμένονταν χθες. Στη συνέντευξη Τύπου ο Μπάιντεν έδωσε μία πρόγευση, επισημαίνοντας ότι αυτές είναι οι σημαντικότερες πολιτικές προτεραιότητες αυτή τη στιγμή. Παρά το γεγονός ότι ο έλεγχος της οπλοκατοχής επανήλθε στην επικαιρότητα μετά τις δύο πρόσφατες μαζικές δολοφονίες στην Ατλάντα και το Κολοράντο, ο Μπάιντεν σημείωσε ότι δεν θα υπάρξει αυτή τη στιγμή νομοθετική προσπάθεια γύρω από το θέμα αυτό. Το ζήτημα με το οποίο έδειξε να εξοργίζεται περισσότερο είναι οι απόπειρες των Ρεπουμπλικανών να περιορίσουν το δικαίωμα ψήφου μαύρων σε πολιτείες όπως η Τζόρτζια.

Ο Μπάιντεν χαρακτήρισε επίσης «κατάλοιπο της εποχής των φυλετικών διακρίσεων» τον νόμο που δίνει τη δυνατότητα στη μειοψηφία να εμποδίζει νομοθετικές πρωτοβουλίες στη Γερουσία (filibuster). Στο ερώτημα γιατί δεν τον καταργεί, ο Μπάιντεν άφησε λίγο χρόνο για να σκεφτεί την απάντησή του και εν συνεχεία δήλωσε ότι σε πρώτη φάση, θα εμποδίσει την κατάχρηση του νόμου αυτού. Ο Αμερικανός πρόεδρος έδειξε να μην πτοείται από τις αντιδράσεις των Ρεπουμπλικανών στο Κογκρέσο εις βάρος της ατζέντας του, σημειώνοντας ότι του αρκεί το γεγονός ότι έχει με το μέρος του τους Ρεπουμπλικανούς ψηφοφόρους. (Δημοσκοπήσεις καταγράφουν συμφωνία ψηφοφόρων του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος με τις νομοθετικές πρωτοβουλίες του Μπάιντεν για την τόνωση της οικονομίας).

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι επιθυμεί να είναι εκ νέου υποψήφιος για δεύτερη θητεία το 2024, ενώ στην ερώτηση αν θα έχει αντίπαλο τον Ντόναλντ Τραμπ απάντησε ως εξής: «Ελάτε τώρα, ξέρουμε αν θα υπάρχει καν Ρεπουμπλικανικό Κόμμα το 2024;». Το μεγαλύτερο μέρος της συνέντευξης Τύπου περιστράφηκε γύρω από το μεταναστευτικό, με τον Μπάιντεν να αποδίδει στον προκάτοχό του την ευθύνη για τη διάλυση δομών που θα έπρεπε να είναι σε θέση να υποδεχθούν ανθρώπους που ζητούν άσυλο. 

Ως προς την Κίνα, ο Μπάιντεν σημείωσε ότι επί των ημερών του δεν θα μετατραπεί σε πρώτη οικονομική δύναμη στον κόσμο. Μία ημέρα αφότου η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ διευκρίνισε στον Αμερικανό πρόεδρο ότι η Ευρώπη και οι ΗΠΑ έχουν διαφορετικές απόψεις στο θέμα της Κίνας, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν υπογράμμισε ότι η συνεργασία μεταξύ των συμμάχων είναι πιο κρίσιμη από οποιαδήποτε άλλη στιγμή της πρόσφατης ιστορίας. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή