Μέρκελ: Δεν πρόκειται να κοιτάω άπραγη δύο εβδομάδες

Μέρκελ: Δεν πρόκειται να κοιτάω άπραγη δύο εβδομάδες

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Σε έμμεσες απειλές προς τους πρωθυπουργούς των κρατιδίων που εισηγούνται μέτρα χαλάρωσης προχώρησε την Κυριακή η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι μπορεί να αναλάβει περισσότερες εξουσίες ώστε να συγκρατηθεί το τρίτο κύμα της πανδημίας στη χώρα. Ο συναγερμός στη Γερμανία έχει σημάνει, παρότι ο αριθμός των θυμάτων (43 νεκροί χθες) είναι πολύ μικρότερος από άλλες χώρες, όπως π.χ. στην Ιταλία, στην οποία έχασαν τη ζωή τους από κορωνοϊό 417 άνθρωποι χθες και 297 προχθές. 

«Δεν πρόκειται να κοιτάω άπραγη δύο εβδομάδες» (έως την επόμενη σύσκεψη με τους πρωθυπουργούς των κρατιδίων), δήλωσε η Αγκελα Μέρκελ σε συνέντευξη στη δημοσιογράφο Ανε Βιλ, αφήνοντας υπόνοιες για σκληρότερο lockdown. Η Γερμανίδα καγκελάριος σημείωσε ότι, στο εξής, στα σχολεία θα διενεργούνται δύο τεστ εβδομαδιαίως στους μαθητές και στο εκπαιδευτικό προσωπικό, αλλά υπογράμμισε ότι οι ρυθμοί αύξησης των κρουσμάτων δείχνουν ότι τα τεστ δεν είναι επαρκές μέτρο.

Εως χθες είχε εμβολιαστεί περίπου το 11% του γερμανικού πληθυσμού, ποσοστό πολύ μικρό σε σχέση με τη Βρετανία και τις ΗΠΑ. Ιδιαιτέρως στη Βρετανία, οι καρποί της εμβολιαστικής εκστρατείας είναι ορατοί, με την περιοχή του Λονδίνου να καταγράφει μηδέν θανάτους από κορωνοϊό, για πρώτη φορά μετά έξι μήνες. Σε όλη τη Βρετανία, οι θάνατοι ήταν 18, ενώ η κυβέρνηση ανακοίνωσε μέτρα χαλάρωσης και ανοίγματος αθλητικών δραστηριοτήτων.

Η προηγούμενη ανεξέλεγκτη διάδοση του ιού στη χώρα, ωστόσο, «χάρισε» στον κόσμο τη βρετανική μετάλλαξη, η οποία ευθύνεται για τη συντριπτική πλειονότητα των νέων κρουσμάτων που καταγράφονται στη Γερμανία. Μεταξύ των πρωθυπουργών που δέχθηκαν επικρίσεις από την καγκελάριο Μέρκελ περιλαμβάνεται και ο διάδοχός της στην ηγεσία του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος και πρωθυπουργός της Ρηνανίας, Αρμιν Λάσετ, ο οποίος απάντησε χθες ότι η μεταφορά ευθυνών είναι λανθασμένη στρατηγική. Βουλευτές των Χριστιανοδημοκρατών τάσσονται πλέον ανοικτά κατά της υποψηφιότητας του Λάσετ για την καγκελαρία, προκρίνοντας την υποψηφιότητα του πρωθυπουργού της Βαυαρίας Μάρκους Ζέντερ. 

Εν τω μεταξύ, στην Ισπανία διοργανώθηκε το Σάββατο, εν είδει πειράματος, συναυλία με 5.000 θεατές, οι οποίοι είχαν κάνει rapid tests και φορούσαν καλής ποιότητας μάσκες. Οι παρευρισκόμενοι δεσμεύθηκαν να ενημερώσουν τις Αρχές αν νοσήσουν από COVID-19 το προσεχές διάστημα, ώστε να προσδιοριστεί αν υπήρξε διάδοση της νόσου μεγαλύτερη από ό,τι στον γενικό πληθυσμό. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή