Η Ρωσία εισάγει το δικό της εμβόλιο

Η Ρωσία εισάγει το δικό της εμβόλιο

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ρωσία διατυμπάνιζε ότι το Sputnik V, το εγχώριας κατασκευής εμβόλιο κατά της COVID-19, κατέκτησε τη Λατινική Αμερική, την Αφρική, ακόμη και ευρωπαϊκά κράτη, και ότι αποτελεί τη μοναδική λύση για την επίλυση των μεγάλων ελλείψεων που καταγράφονται παγκοσμίως. Αυτό όμως που αποσιωπούσε είναι ότι, ταυτόχρονα με τις εξαγωγές, εισήγε εμβολιαστικές δόσεις του Sputnik V, κατόπιν συμφωνιών με φαρμακοβιομηχανία στη Νότια Κορέα και θα εισαγάγει και μελλοντικά από εργοστάσια στην Ινδία. Είναι αδύνατο να καθοριστεί το ύψος αυτών των ρωσικών εισαγωγών, λόγω των όρων των συμβολαίων, αλλά η νέα πραγματικότητα αναμφίβολα υπονομεύει τον ρόλο της Ρωσίας, στο αφήγημα της πανδημίας, ως της μεγάλης εξαγωγικής δύναμης που βοήθαει όσα κράτη έχουν ανάγκη.

Οι εισαγωγές Sputnik V στη Ρωσία, που θα αυξηθούν τις επόμενες εβδομάδες και μήνες, μπορεί να συμβάλουν στην επιτάχυνση του εμβολιαστικού της προγράμματος. Ταυτόχρονα αποδεικνύουν ότι ακόμη και κράτη που έχουν αναπτύξει αποτελεσματικά εμβόλια δεν μπορούν να τα καταφέρουν χωρίς διακρατικό εμπόριο. Το ρωσικό εμβολιαστικό πρόγραμμα εξελίσσεται με υπερβολική βραδύτητα και στη χώρα έχει εμβολιαστεί με την πρώτη εμβολιαστική δόση μόλις το 4,4% του πληθυσμού, έναντι 10% στην Ε.Ε. και 26% στις ΗΠΑ. 

Μόλις την περασμένη εβδομάδα, το Κρεμλίνο αναγνώρισε ότι οι ελλείψεις διαδραμάτισαν ρόλο στην απόφαση του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν να καθυστερήσει τον εμβολιασμό του, ώστε να μην πυροδοτήσει ζήτηση για εμβόλια προτού υπάρξει ικανή ποσότητα προς διάθεση. Οι εισαγωγές του εμβολίου τοποθετούν τη Ρωσία σε υποδεέστερη θέση στη «γεωπολιτική των εμβολίων», καθιστώντας την εισαγωγέα εμβολίων αντί για εξαγωγική υπερδύναμη. 

Οι Ρώσοι αξιωματούχοι εξαρχής δεν έχαναν ευκαιρία να προβάλλουν κάθε φορτίο Sputnik V, ακόμα και αν επρόκειτο για μερικές εκατοντάδες δόσεις, που έστελναν σε ξένα κράτη, ενώ στην ιστοσελίδα του Sputnik V αναφέρεται ότι είναι «ένα εμβόλιο για όλη την ανθρωπότητα». Ηδη 20 χώρες το έχουν συμπεριλάβει στα προγράμματά τους. Ανάμεσά τους η Αργεντινή, η Ουγγαρία, η Αλγερία, η Βολιβία και άλλες. Πάντως Ρώσοι αξιωματούχοι ισχυρίζονται ότι η ζήτηση του Sputnik V εκτός Ρωσίας θα καλυφθεί από τις εμβολιαστικές δόσεις που θα παραχθούν εκτός Ρωσίας, χωρίς αυτό να δημιουργήσει κάποιο πρόβλημα στο εσωτερικό της χώρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή