Πέθανε η «γιαγιά» του Μπαράκ Ομπάμα στην Κένυα

Πέθανε η «γιαγιά» του Μπαράκ Ομπάμα στην Κένυα

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Σάρα Ονγιάνγκο Ομπάμα, η τρίτη σύζυγος του παππού και ωσεί γιαγιά του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, πέθανε χθες σε νοσοκομείο στη δυτική Κένυα, σύμφωνα με δηλώσεις των συγγενών της. Η μαμά Σάρα, όπως την αποκαλούσαν στην Κένυα, ήταν τουλάχιστον 99 ετών και ήταν γνωστή για το φιλανθρωπικό της έργο, ειδικά στην εκπαίδευση κοριτσιών και ορφανών παιδιών. Η μαμά Σάρα πέθανε περίπου στις 4 π.μ., τοπική ώρα, ενώ υποβαλλόταν σε θεραπεία σε νοσοκομείο στο Κισούμου, την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Κένυας στα δυτικά της χώρας, σύμφωνα με την κόρη της Μαρσάτ Ονγιάνγκο. 

Η Σάρα Ομπάμα, κάποτε μια απλή γυναίκα της υπαίθρου, ήταν από καιρό γνωστή για το ζεστό κουάκερ και τα ντόνατς που σέρβιρε σε τοπικό σχολείο στην Κένυα. Για δεκαετίες, η Σάρα Ομπάμα βοηθούσε τα ορφανά, μεγαλώνοντας ορισμένα στο σπίτι της. Το Ιδρυμα Μαμά Σάρα Ομπάμα βοηθούσε στη σίτιση και εκπαίδευση ορφανών παιδιών, παρέχοντας σχολικά είδη, στολές, βασικές ιατρικές υπηρεσίες και σχολικά δίδακτρα.

Ο διάσημος συγγενής της συχνά μιλούσε με στοργή και την ονόμαζε «γιαγιά» στο βιβλίο του, «Ονειρα από τον πατέρα μου». Περιέγραψε τη συνάντησή τους κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του 1988 στην πατρίδα του πατέρα του και την αρχική τους αμηχανία, καθώς προσπαθούσαν να επικοινωνήσουν. Σταδιακά κατάφεραν όμως να σχηματίσουν έναν θερμό και ισχυρό δεσμό. Η Σάρα Ομπάμα παρακολούθησε την πρώτη ορκωμοσία του το 2009, ενώ αργότερα ο Ομπάμα μίλησε ξανά για τη «γιαγιά» του στην ομιλία του τον Σεπτέμβριο του 2014 στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Σε συνέντευξή της στο Associated Press το 2014, δήλωσε ότι ακόμη και όταν ενηλικιώθηκε, έφταναν γράμματα στα χέρια της αλλά δεν μπορούσε να τα διαβάσει. Είπε ότι δεν ήθελε τα παιδιά της να είναι αναλφάβητα, οπότε φρόντισε όλα τα παιδιά της οικογένειάς της να πάνε στο σχολείο.

«Λατρεύω την εκπαίδευση επειδή τα παιδιά μαθαίνουν ότι μπορούν να είναι αυτάρκη, ειδικά τα κορίτσια που πολύ συχνά δεν είχαν την ευκαιρία να πάνε στο σχολείο. Εάν μια γυναίκα αποκτήσει εκπαίδευση, θα εκπαιδεύσει όχι μόνο την οικογένειά της αλλά ολόκληρο το χωριό της», είχε δηλώσει.

Ο κυβερνήτης της Κισούμου, Ανγιάνγκ Νιόνγκου, είπε ότι η μαμά Σάρα έκανε σημαντικό φιλανθρωπικό έργο, παρέχοντας τα κεφάλαια για να πληρωθούν τα σχολικά δίδακτρα για πολλά ορφανά και ευάλωτα παιδιά, ενώ παράλληλα υποστήριζε πολλές χήρες στη χώρα. Ο κυβερνήτης δήλωσε πως «με βαθιά λύπη ανακοινώνω τον θάνατο της μαμάς Σάρα Ομπάμα στο νοσοκομείο Τζαραμόγκι εδώ στο Κισούμου, ύστερα από μια σύντομη ασθένειά της. Στέλνουμε τα συλλυπητήριά μας στην οικογένεια Ομπάμα και στους ανθρώπους του Κογκέλο της κομητείας της Σιάγια. Είναι μια μεγάλη απώλεια για τους Κενυάτες και θα μας λείψει πολύ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή