Η Γερμανία «παγώνει» ξανά το AstraZeneca

Η Γερμανία «παγώνει» ξανά το AstraZeneca

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο φόβος της θρόμβωσης, μιας σπάνιας παρενέργειας του εμβολίου της AstraZeneca, μεταβάλλει τα ηλικιακά κριτήρια χορήγησής του σε πολλά κράτη. Στη Γερμανία, το Βερολίνο αποφάσισε να μην το χορηγεί στους νεότερους των 60 ετών, ενώ την ίδια απόφαση έλαβε το γειτονικό Βραδεμβούργο και το Μόναχο. Στα δημόσια νοσοκομεία Charite και Vivantes της γερμανικής πρωτεύουσας το εμβόλιο της AstraZeneca δεν θα χορηγείται πλέον σε γυναίκες υγειονομικούς νεότερες των 55 ετών. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Πάουλ Ερλιχ, που εποπτεύει το γερμανικό εμβολιαστικό πρόγραμμα, έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής στη χώρα 31 περιπτώσεις εγκεφαλικής θρόμβωσης, εκ των οποίων εννέα θανατηφόρες. Στον Καναδά, επίσης, απαγορεύτηκε η χορήγηση του συγκεκριμένου εμβολίου σε ενηλίκους νεότερους των 55 ετών, εξαιτίας του φόβου των θρομβώσεων. Επιστήμονες εκτιμούν ότι τα εμβόλια πρώτης γενιάς κατά της COVID-19 θα είναι παρωχημένα εντός ενός έτους, κυρίως εξαιτίας των μεταλλάξεων. Προκειμένου να αντιμετωπιστεί η απειλή, νέα εμβόλια με προσαρμοσμένες συνθέσεις θα πρέπει να κυκλοφορήσουν την επόμενη χρονιά.

Την ίδια στιγμή, ενώ η Ευρώπη βρίσκεται στη δίνη του τρίτου πανδημικού κύματος, η Ιταλία και η Γερμανία ενισχύουν τα μέτρα για την είσοδο σε αυτές. Η Ιταλία πρόκειται να επιβάλλει πενθήμερη καραντίνα σε όλους τους ταξιδιώτες που φθάνουν από τα άλλα κράτη της Ε.Ε. και τρίτα κράτη, με απαραίτητη προϋπόθεση αρνητικό τεστ. Οι επισκέπτες θα υποβάλλονται πάλι σε τεστ στο τέλος της περιόδου απομόνωσης. Στη Γερμανία, ο υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ ανακοίνωσε την αυστηροποίηση των ελέγχων στα χερσαία σύνορα τις επόμενες ημέρες. «Δεν έχει σημασία αν κάποιος έρχεται από Πολωνία, Γαλλία ή Δανία. Ολοι οφείλουν να αναμένουν ότι θα ελεγχθούν», δήλωσε. Ακόμα και όσοι φθάνουν αεροπορικώς στη Γερμανία θα πρέπει να επιδείξουν αρνητικό τεστ προκειμένου να επιβιβαστούν στο αεροσκάφος που θα τους μεταφέρει, ασχέτως αν η χώρα τους ανήκει σε ζώνη υψηλού ή χαμηλού κινδύνου. Χθες εμβολιάστηκαν με το εμβόλιο της AstraZeneca ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι και η σύζυγός του, αμφότεροι 73 ετών.

Προ ενός νέου πανδημικού κύματος βρίσκονται και οι ΗΠΑ. Η επικεφαλής του Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων και Πρόληψης (CDC), Ροσέλ Βαλένσκι, σχεδόν με δάκρυα στα μάτια, κάλεσε τους Αμερικανούς να «αντέξουν λίγο ακόμα», ενώ παραδέχθηκε ότι διακατέχεται από ένα αίσθημα «επερχόμενου ζόφου» και ότι η ίδια νιώθει μεγάλο φόβο καθώς τα νέα κρούσματα στη χώρα πολλαπλασιάζονται και απηύθυνε έκκληση στους Αμερικανούς να τηρούν απαράβατα όλα τα μέτρα προστασίας και κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Στον ίδιο τόνο ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, κάλεσε τους κυβερνήτες και τους δημάρχους να επιβάλουν εκ νέου την υποχρέωση χρήσης μάσκας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή