Στο εδώλιο ο ρατσισμός

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κρίσιμη δοκιμασία για την αμερικανική Δικαιοσύνη και τη στάση της απέναντι στον συστημικό ρατσισμό που συνεχίζει να μαστίζει τις ΗΠΑ θεωρείται η δίκη για τον τραγικό θάνατο του άοπλου μαύρου Τζορτζ Φλόιντ στα χέρια λευκού αστυνομικού, η οποία συνεχίστηκε χθες για δεύτερη κατά σειράν ημέρα σε δικαστήριο της Μινεάπολης.

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, συνεχίστηκε η εξέταση του μάρτυρα κατηγορίας Ντόναλντ Ουίλιαμς. Πρώην παλαιστής, εκπαιδευμένος στις πολεμικές τέχνες, ο Ουίλιαμς είχε καταθέσει, ήδη από την πρώτη ημέρα, ότι ο κατηγορούμενος πρώην αστυνομικός Ντέρεκ Σόβιν –απολύθηκε από το σώμα μετά το τραγικό συμβάν της 25ης Μαΐου 2020– έκανε χρήση μιας λαβής που εμπόδιζε τη ροή του αίματος στον λαιμό του θύματος, οδηγώντας στο να χάσει τις αισθήσεις του και, τελικά, τη ζωή του. 

Προηγουμένως, η κατηγορούσα αρχή είχε προβάλει το ερασιτεχνικό βίντεο, διάρκειας εννέα λεπτών και 29 δευτερολέπτων, που είχε κάνει τον γύρο του κόσμου, πυροδοτώντας τεράστιο κύμα διαδηλώσεων κατά του ρατσισμού και της αστυνομικής αυθαιρεσίας, στις ΗΠΑ και σε όλο τον κόσμο. Στο βίντεο, ακούγεται ο Ουίλιαμς να κραυγάζει αγωνιωδώς προς τον Σόβιν, αποκαλώντας τον «αλήτη», καθώς ο αστυνομικός επέμενε να πιέζει τον λαιμό του ακινητοποιημένου στο οδόστρωμα Φλόιντ με το γόνατό του, παρότι ο 46χρονος μαύρος διαμαρτυρόταν ξανά και ξανά (συνολικά, 27 φορές) ότι δεν μπορούσε να αναπνεύσει. Η φράση αυτή (I can’t breathe) έγινε το κεντρικό σύνθημα των αντιρατσιστικών διαδηλώσεων που σάρωσαν τις ΗΠΑ την περασμένη χρονιά.

«Τον πίεζε με το γόνατο στον λαιμό και στην πλάτη, συντρίβοντάς τον και τσακίζοντάς τον, μέχρις ότου η ανάσα του, όχι κυρίες και κύριοι, μέχρις ότου η ίδια η ζωή του να φύγει από το σώμα του», τόνισε απευθυνόμενος στους ενόρκους ο εισαγγελέας Τζέρι Μπλάκγουελ. «Μπορείτε να εμπιστευθείτε τα μάτια σας, πρόκειται για δολοφονία», προσέθεσε.

Από την πλευρά του, ο συνήγορος του πρώην αστυνομικού, Ερικ Νέλσον, υποστήριξε ότι ο πελάτης του «έκανε ό,τι είχε εκπαιδευθεί να κάνει στη 19χρονη καριέρα του ως αστυνομικός». Κατά την υπεράσπιση, ο Φλόιντ δεν πέθανε από υπερβολική βία του κατηγορουμένου, αλλά επειδή έκανε χρήση ναρκωτικών και είχε υποκείμενα προβλήματα υγείας, όπως καρδιακή ανεπάρκεια και υψηλή πίεση. «Δεν υπάρχει κανένα πολιτικό ή κοινωνικό πρόβλημα που πρέπει να απασχολήσει αυτό το δικαστήριο», είπε ο Νέλσον και επιφυλάχθηκε να προσκομίσει τα δικά του αποδεικτικά στοιχεία. «Το αποδεικτικό υλικό υπερβαίνει κατά πολύ τα εννέα λεπτά και 29 δευτερόλεπτα», προσέθεσε χαρακτηριστικά, παραπέμποντας στο βίντεο της κατηγορούσας αρχής.
Αλλά και η εισαγγελία φρόντισε να αποσυνδέσει το συγκεκριμένο περιστατικό από τη γενικότερη συμπεριφορά των διωκτικών αρχών έναντι των μαύρων. «Δεν πρόκειται για δίκη της αστυνομίας ή των αστυνομικών μεθόδων», τόνισε ο εισαγγελέας Τζέρι Μπλάκγουελ, προσθέτοντας ότι «οι αστυνομικοί κάνουν μια δύσκολη δουλειά και πρέπει, ορισμένες φορές, να λαμβάνουν αποφάσεις σε ένα δέκατο του δευτερολέπτου». 

Ο Σόβιν αντιμετωπίζει κατηγορίες που περιλαμβάνουν έγκλημα δευτέρου βαθμού, κάτι που συνεπάγεται ποινή κάθειρξης έως 40 χρόνων. Την τύχη του θα αποφασίσουν 12 από τους 14 ενόρκους που έχουν επιλεγεί (οι δύο θα είναι αναπληρωματικοί). Από αυτούς, οκτώ είναι λευκοί και έξι διαφορετικού χρώματος. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή